Не оставајте чанта на под, не седете на аголот од масата: Најголемите балкански суеверија

Сподели со своите пријатели

Суеверието, како опсесивно-компулсивно дело, формира страв во умот на една индивидуа која го принудува да почитува или да направи нешто што со децении се пренесувало преку устмен пат, затоа што ако се спротивстави според фолклорната традиција на нашиот народ – нешто страшно може да се случи во иднина.

Loading...

Страв од црната мачка

Дејства што наводно имаат магичен ефект, се вкорениле во нашиот јазик и култура до тој степен што станале навика.

Во дрво се чука од навика за не дај Боже да не чуе злото што сме рекле, од црната мачка се бега мез оглед на се и од навика велиме – колку си убава или убава со задолжителното пу, пу , пу, затоа што не би било добро да урочите некого со убави зборови.

– Важно е веднаш да се нагласи дека она што се нарекува „суеверие“ не е никаква волшебство или глупост, туку античко знаење што е зачувано во неговата оригинална форма или во малку изменета форма, до денес. Многу изреки, поговорки, стихови, изреки се само шифрирано знаење за нашите далечни предци кои, ако успееме да го дешифрираме нивното вистинско значење, можат да бидат од корист.

Ова се само дел од фразите и верувањата кои се вкорениле на балканските простори:

– Не прекрстувајте ги рацете кога наздравуваш, нема да се омажиш; „Практична шега“

– Не ставајте ја торбата на подот, нема да имате пари; „Од еврејската традиција“.

Loading...

– Лебот не смее да лежи на грб; „Лебот е нешто што ја храни човекот. Затоа мора да се третира внимателно. Затоа не се превртува, исто како што трошките од леб не се фрлаат во ѓубре, туку се ставаат на терасата или се истураат во дворот за да можат птиците да ги јадат.“.

Не седи на аголот од масата, никогаш нема да се ожениш.

Не пејте за време на ручекот, вашиот сопруг ќе биде пијаница.

Не ги сечи двата краеви на лебот, бидејќи тоа значи дека ќе има расправии во куќата.

Не прекрстувајте ги рацете кога наздравувате, нема да стапите во брак.

Не отворајте чадор во куќата, тоа носи несреќа.

Не гледајте во дланките на другиот, некој ќе ве озборува.

Ако левото око ви игра, тоа е среќа, ако десното око игра е несреќа.

Loading...

Не ставајте ја торбата на подот, нема да имате пари.

Ако се расипе сол, ќе има расправии во куќата.

Ако кафето претече, ќе имате убав/а сопруг/сопруга.

Свртете ја главата на источната страна додека спиете.

Кога ќе влезете во нов простор, посакај желба.

Ако ве чеша левата дланка, ќе има пари, ако десната дланка ве чеша, нема да има пари.

Лебот не смее да лежи на грб.

Ножот не треба да се превртува наопаку.

Loading...

Ако сонувате дека ви вадат заб, ќе слушнете дека некој починал.