Не можете да ја исфрлите досадната песна од главата? Има причина за тоа!

Сподели со своите пријатели
Ако мелодијата ја запaметиме по првото слушање големи се шансите дека ќе ја пееме во наредните 24 часа, а што повеќе се трудиме да ја заборавиме, тоа потешко ни оди. Зошто е тоа така? Досадната меолодија која постојано ја пееме всушност не ни е толку одбивна и колку да не сакаме да признаеме, всушност ни се допаѓа, тврдат научниците од Универзитетот во Вашингтон. Тие утврдиле дека доколку мелодијата ни „остане во галава“ откако ќе ја сушнеме, голема е веројатноста дека на неа ќе се сеќаваме низ наредните 24 часа. Тоа објаснува зошто некои поп песни или мелодии од телевизија не можеме да ги заборавиме колку и да се трудиме. Исто така, мелодиите подобро ќе ги запамтите доколку ги слушаме кога обавуваме некакви ментачни задачи, а такви песни ни служат како „издувен вентил“. – Мозокот некои мелодии ги свири како расипана плоча, а често веруваме како тие песни кои најчесто ги повторуваме всушност не ги сакаме. Вистината е поинаква, и мелодијата ни се допаѓа, но ни оди на нерви затоа што себе постојано си ја повторуваме – вели авторот на студијата, Ира Хеиман. Тој додава дека тогаш звукот реагира како и кај лошите сеќавања – што повеќе ги потиснуваме, толку ни е потешко.