НЕ ИГНОРИРАЈТЕ ГО ОВОЈ СИМПТОМ: Може да биде опасно!

Сподели со своите пријатели

Можеби мислиме дека студениот нос е само знак на настинка, но тоа не мора да биде секогаш така, бидејќи студениот нос може да се доживее дури и во топли средини. Кога тоа ќе се случи, тоа може да биде знак дека на вашето тело му треба дополнително внимание.

Loading...

1. Може да биде знак на слаб проток на крв во носот.

Кога ќе останеме во просторија каде што температурата е ниска подолго време, телото се обидува да ја задржи топлината со намалување на протокот на крв од екстремитетите и пренасочување кон виталните органи во телото. Можеме да забележиме и дека нашиот нос ќе биде првото нешто што ќе се олади бидејќи овој дел од телото нема многу маснотии. Пиење чаша нешто топло, како чај или кафе, може да ни помогне да се загрееме.

 

 

2. Презаситени сте со работа.

Студија на Универзитетот во Нотингем откри врска помеѓу температурата на нашето тело и количината на стрес во нашиот мозок. За време на истражувањето, колку повеќе испитаниците се фокусирале на задачите што им се доделени, толку им станувало постудено лицето, особено во областа околу носот. Ако се чувствувате вака додека вежбате, можеби ќе сакате да направите мала пауза пред да продолжите со активност.

Loading...

3. Вие сте под голем емоционален стрес.

Емоционалниот стрес може да биде предизвикувач на Рејновиот синдром, феномен што предизвикува драстично стеснување на крвните садови на нашите екстремитети за краток временски период. Ова резултира со студенило и вкочанетост во одредена област, како што е носот, и може да трае од неколку минути до часови. Феноменот на Рејно е почест кај жените и кај оние кои живеат во студена клима.

 

 

4. Вашите хормони може да бидат неурамнотежени.

Кога не произведувате доволно тироидни хормони, метаболизмот на вашето тело може да стане бавен. Забавениот метаболизам ќе ја заштеди топлината и енергијата на вашето тело и може да резултира со помалку топлина што оди до екстремитетите, како што е носот.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *