Не го задржувајте кивањето, може да биде многу штетно за здравјето

Сподели со своите пријатели

Во последните 18 месеци, откако изби пандемијата, кивањето во јавност стана речиси табу. Но, дали знаевте дека задржувањето на кивањето може да биде вистинска опасност за вашето здравје?

Loading...

За време на постудените сезони, лекарите издадоа строго предупредување до сите кои беа погодени од настинка, со цел да се обидат да не го стопираат кивањето по природен пат, бидејќи обидот да се воздржи може да доведе до поголеми проблеми, пренесува N1.hr.

 

 

Несаканите ефекти од кивање се ретки, но можат да предизвикаат сериозни повреди кога кивањето излегува низ носот со голема брзина.

Експертите за уво, грло и нос во Универзитетот Лестер во болницата NHS Trust предупредија:

„Запирањето на кивање со блокирање на ноздрите и устата е опасен маневар и треба да се избегнува. Ова може да доведе до бројни компликации, како што се заробување воздух во градите помеѓу двете бели дробови, пробивање на ушното тапанче, па дури и руптура на аневризма на мозокот“.

Loading...

Повеќето од вообичаените несакани ефекти од задржувањето на кивањето се болни, но не се опасни по живот.

 

 

Лекарите предупредија дека може да го пробиете тапанчето ако го блокирате носот за време на кивање, бидејќи воздухот што се обидува да излезе низ носот ќе се пренасочи кон цевката што ги поврзува увото и тапанчето.

И додека пукнатото тапанче може да остави губење на слухот како последица, постои и можност за развој на непријатна инфекција на увото.

Кивањето исфрла од носот се што не треба да има во него, па со блокирање на носот при кивање, овие бактерии можат да завршат во ушите и да предизвикаат инфекција.


Loading...