Не е се така розово: 10 факти за бракот кој никој никогаш нема да ви ги каже!

Сподели со своите пријатели

Обично кога ќе соопштите дека ќе стапнете на лудиот камен започнуваат да пристигнуваат честитки од сите страни.

Loading...

Сепак, тогаш никој, особено вашите пријатели кои веќе се во брак, не ви кажуваат што всушност ве чека во вашиот заеднички живот.

 

 

Еве мал увид во тоа:

  1. Бракот не те комплетира

Здравиот брак се состои од двајца цели луѓе, така што еден плус еден не е ниту еден ниту два. Во овој случај, вие сте две независни индивидуи кои, најверојатно, подоцна, ќе направат три, имајќи предвид дека повеќето парови во одреден момент сакаат да имаат и потомство.

  1. Партнерот не секогаш ќе ве привлекува

Иако сме свесни за ова, повеќето луѓе паничат ако во одреден момент недостасува привлечност.

Loading...

Го гледате вашиот партнер секој ден и во поинакво светло. Дури и во рок од еден ден, можно е да се промени вашиот поглед кон вашиот партнер. Важно е да се знае дека сè е во ред и дека овие фази се минливи.

 

 

  1. Не секогаш ќе ви се допаѓа вашиот партнер

Неговите шеги ќе ве полудат, нејзината смеа ќе звучи како чкрипање креда на школска табла. Ние често ги занемаруваме ваквите работи кога станува збор за нашите пријатели, сепак кога станува збор за партнерот, имаме идеја дека секогаш треба да сакаме сè.

Едноставно не може да биде така. Кога поминувате многу време со една личност, логично е дека во одреден момент ќе ве нервира нешто со нив.

  1. Заљубувањето е фаза што најверојатно нема да трае вечно

Романтичниот принцип вели: „Запознајте се, заљубете се и живејте среќно до крајот на животот“. Никој, во овој модел, не го споменува делот на одзаљубување.

Може да чувствувате љубов до крајот на животот или може да „стивне“ по некое време. Треба да знаете дека нема врска помеѓу заљубувањето и успехот на бракот.

Loading...

 

 

  1. За да се развие љубовта, потребно е време и напор

Некои луѓе веруваат дека љубовта се мери и дека она што го имате на почетокот е она што ќе го имате до крајот на животот. Вистина е дека љубовта расте со текот на времето и ако ја негувате може да стане само поубава и поголема.

  1. Не мора да чувствувате љубов за да ја дадете

Тука всушност се смета дека иако можеби не ви е даден, треба да бидете нежни и внимателни кон партнерот. На пример не прескокнувајте бакнеж за добро утро или порака „мислам на тебе“ во текот на денот.

  1. Сексот е свет чин на давање и примање

Сексуалниот брак е израз на љубов, чин на врска каде треба да ги „вежбате“ уметноста и вештината на давање и примање.

 

Loading...

 

  1. Бракот има за цел да ви помогне да растете

Бракот не е „живеење среќно до крајот на животот“. Не е крај на патот или место за одмор што е всушност патот до вечната среќа.

Бракот е една од најпредизвикувачките и најнаградувачките „работи“ на кои можеме да се посветиме и затоа ќе ви помогне да се развивате како личност.

  1. Вашиот прв план за интимно партнерство покажува каков став ќе имате кон бракот

Ако вашиот брак започне да се развива на здрава основа, најверојатно, природно ќе ги прифатите вистинските принципи потребни за успешен брак.

Од друга страна, ако започнете брак со критикување, викање, отуѓување, расправија или насилство, ќе мора да се борите против тој образец на секој чекор.

Само затоа што треба да работите на вашата врска не значи дека сте со погрешна личност. Работата значи само дека се стремите заедно да постигнете здрава иднина.

Loading...

 

 

  1. Животот со мали деца е стресен

Да, стресно, богато и прекрасно – и ќе го тестира дури и најдобриот брак. Кога доаѓаат децата, нивните потреби се на прво место, а бракот неизбежно страда.

Ова знаење може да ви помогне да маневрирате со години полни со предизвици, додека од друга страна сте свесни колку е важно да најдете време да ве негува и вас и вашиот брак.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *