НЕ Е ДО ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА: Успешните луѓе ги имаат овие 4 особини

Сподели со своите пријатели

Психологот Ангела Дакворт верува дека интелигенцијата воопшто не е толку важна за успех, туку нешто сосема поинакво и неочекувано и таа го нарекува „жилавост“.

Loading...

Таа поминала години проучувајќи луѓе и открила дека старата изрека – „напорната работа секогаш ќе победи талентот ако не работиме на него“ – е вистина.

„Токму оваа комбинација на страст и упорност ги прави успешните луѓе успешни. Со други зборови, тие имаат жилавост“, тврди таа.

 

 

Покрај упорноста и напорната работа, страста и патувањето до успехот се подеднакво важни.

„И покрај тоа што успешните луѓе денес мораат да направат некои работи што им биле досадни или фрустрирачки, па дури и болни, никогаш не им паднало на памет да се откажат. Нивната страст е посилна. Талентот всушност се однесува на брзината со која се подобруваат нашите вештини кога вложуваме одредена сума на напори во нив. Успехот доаѓа кога ќе ги искористите своите вродени вештини и ќе ги користите“, објаснува Дакворт.

Loading...

Всушност, таа верува дека напорот е двојно поважен од талентот и вештината.

 

 

„Мислам дека многу луѓе го користат зборот генијалец за личност која има интелектуален дар што е многу поголем од она што го имаат повеќето луѓе во оваа област – без разлика дали станува збор за математика, музика или нешто друго. И поради таа вродена способност, ќе ги засени повеќето од нас. Сакам да ја дефинирам генијалноста како достигнување што не било постигнато без никаков напор, туку како нешто што го заслуживме, без оглед како го заслуживме, тоа е нешто што вие самите сте го постигнале, а не сте го добиле“, тврди таа.

Како и да е, како можеме да станеме „жилави“?

Дакворт вели дека жилавите луѓе имаат четири карактеристики во изобилство – интересирање, вежбање, цел и надеж.


Loading...