Научник предупредува: Ако има живот на Марс, луѓето може да бидат одговорни за неговото постоење

Сподели со своите пријатели

Бидејќи неколку вселенски летала со човечко потекло во моментов „престојуваат“ на Марс, научниците, доколку најдат траги од живот, прво ќе треба да докажат дека се навистина од вонземско потекло.

Loading...

Научниците кои ја истражуваат вселената се согласуваат за една работа – некаде надвор од нашата планета мора да има траги од живот. Колку време ќе им требаат да го пронајдат и во каква форма, тоа е друга работа.

Сепак, научник од Универзитетот Корнел предупредува дека животот, ако и кога ќе го откриеме во вселената, всушност може да биде големо разочарување. Професорот Кристофер Мејсон од универзитетот Корнел тврди дека постои можност животот што е пронајден, да го има својот извор на Земјата, во лабораториите на НАСА.

Во својата статија за БиБиСи, Мејсон напиша дека и покрај строгите хигиенски услови во лабораториите на НАСА, постои можност леталата, како роверите, да носат микроби од Земјата во вселената и со тоа да ги „заразат“ другите планети со живот.

– Речиси е невозможно да се добие летало без никаква биомаса. Микробите се присутни на Земјата со милијарди години и ги има насекаде. Во нас, врз нашите тела, но и насекаде околу нас. Некои можат да влезат дури и во најчистата просторија – рече научникот.

 

 

Loading...

Тој дури спроведе две студии во кои истакна дека некои организми што живеат на Земјата се толку издржливи што можат да преживеат строги процеси на чистење, но и патот до Марс. Тој исто така покажа колку брзо можат да растат микробите кога се изложени на просторни услови.

– Се чини дека чистите простории можат да послужат за еволутивниот процес на селекција, кој ги одделува најтрајните микроби, кои потоа имаат и најголеми шанси да го преживеат патувањето до Марс, напиша Мејсон.

Тој додаде дека доколку такви микроби се појават на Марс, тоа ќе биде случај на случајно ширење на животот, пренесува Зимо Дневник.

Тој предупреди дека микробите можат да направат голема штета доколку влезат во нов екосистем, но и да станат голема закана за здравјето на астронаутите.

Бидејќи неколку вселенски летала со човечко потекло во моментов „престојуваат“ на Марс, научниците, доколку најдат траги од живот, прво ќе треба да докажат дека се навистина од вонземско потекло.

 

 

Loading...

– Луѓето, еден ден, ќе дојдат на Марс, носејќи со себе коктел од микроби кои живеат на нашето и на нашето тело. Овие микроби најверојатно се прилагодуваат, мутираат и менуваат и ние ќе можеме да учиме од нив. Целиот процес може да го направи животот на Марс поподнослив за сите оние кои ќе патуваат таму, затоа што единствениот геном, кој е прилагоден на Марс, може да биде секвенциран и испратен назад на Земјата за понатамошни истражувања Земајќи ги предвид сите планирани мисии на Марс, ние сме на работ на нова ера на меѓупланетарна биологија, во која ќе научиме за адаптација на организмите на една планета и ќе го примениме она што го научивме на друга – напиша Мејсон, додавајќи дека со текот на времето, внимателно и одговорно проширување на животот за да стане единствениот начин да се зачува животот, а тоа е чекор што мора да го направиме во следните 500 години.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *