Научниците создадоа лек кој го убива грипот за еден ден

Сподели со своите пријатели

Јапонските научници објавила дека направиле лек против грип и дека една доза од тој лек е доволно да го убие вирусот за еден ден.

Јапонската компанијат „Шионоги“ тврди дека лекот со фармацевтско име baloxavir marboxil делува посилно и подобро од сите познати лекови против грипот и дека една доза е доволна ефикасно да ги уништи вирусите во еден ден, пренесуваат светските агенции.

Во третата фаза од клиничкото истаржување, кое е спроведено минатата година, вирусот кај пациентит, кои инаку биле здрави, изчеснувал во рок од само 24 чса.

Сезонскиот груп годишно убива 650.000 луѓе. Пандемијата на грипот би можела да однесе милиони животи.

Според наводите на „Akuta Market Reports“, пазарот со лекови против грип со 600 милиони во 2016. година, до 2025. би можел да порасне на 1,2 милијарди долари.

На иптаниците кои го земале најпознатиот лек на грпот тамифлу им биле потребни 72 часа за да го победат вирусот, а оние кои добила плацебо 96 часа.

Тамифлу го скратува природниот тек на болеста за еден ден и тоа ако се земе во првите 48 часа.

Другата предност на новиот јапонски лек се состои во тоа што е потребна само една доза додека тамифлу се зема во 10.

За сузбивање на сите симптоми на болеста требало подеднакво време независно од тоа дали болесниците го земале Тамифлу или новиот лек.

Но, „Шионоги“ истакнува дека токму брзината на делување на baloxavir marboxila би можела  да биде клучна за спречување на ширењето на зараза.

Новиот лек кој го развиле Рош и Шионоги се темели на откритието на остварувањето во изтражувањата на лековите за ХИВ кои напаѓаат еден друг ензим и спречуваат чуствителност на клетките, а со тоа и самата инфекција во зачетокот.

Baloxavir marboxila кој делува на вирусите од грипот А и оние од грип Б, неодамна доби зелено светло за ставање во промет во Јапонија.

Рош ќе настојува истото да се случи и во САД и во Европа.

Долуката на САД се очекува во текот на 2019. година.


Leave a Reply