Научниците со важно откритие зошто треба да јадеме лути пиперки?

Сподели со своите пријатели

Научниците од Универзитетот на Вермонт открија дека конзумирањето на црвени лути пиперки може да ја намали смртноста, соопшти УПИ.

Loading...

Специјалистите констатирале 13-процентно намалување на вкупната смртност, особено како последица на срцев удар и мозочен удар кај луѓето кои редовно јаделе црвени лути пиперки.

Претходното истражување од 2015 година во Кина беше фокусирано на вниманието на потрошувачката на црвени лути пиперки и нејзината врска со намалувањето на смртноста.

За оваа студија, научниците користеле податоци за повеќе од 16 илјади Американци на над 23-годишна возраст.

Резултатите покажале дека луѓето кои консумираат црвени лути пиперки, е поверојатно да се млади бели мажи и кои се во брак, пушат цигари, пијат алкохол, јадат повеќе зеленчук и месо, имаат пониско ниво на добар холестерол, помали приходи и се со понизки образовни квалификациите.

Состојбата на учесниците била следена близу 19 години, откако била донесена одлука за внимание нивото на смртноста и причините за неа.

Научниците сметаат дека причината за здравствените придобивки од консумацијата на црвени лути пиперки може да е поврзана со една од нивните главни состојки -капсаицин, за која е познато дека спречува дебелината, регулира протокот на крв во срцето и поседува противомикробни својства.


Leave a Reply