11.09.2019 09:43

Научниците случајно откриле како да се спречи стареењето и биолошкиот часовник да се врати назад

Facebook Twitter Google+

Додека се обидувале да ја регенерираат тимусната жлезда, истражувачите од Универзитетот во Калифорнија можеби пронашле решение што може да го забави процесот на стареење, па дури и да дојде до пресврт, потврдува новата студија.

Како дел од студијата во Калифорнија, научниците тестираа коктел од три вообичаени лекови – хормони за раст и два лекови за дијабетес – за да ја стимулираат регенерацијата на тимус жлезда во текот на една година. Сепак, според студијата објавена во списанието „Nature“, истражувачите откриле дека учесниците изгубиле во просек две и пол години на нивниот „епигенетски часовник“, како што се мери со анализата во трагови на гените на една личност.

loading...

„Очекувавме да го забавиме биолошкиот часовник, но да го вратиме“, рекол истражувачот на Универзитетот Калифорнија во Лос Анџелес, Стив Хорват.

„Се чини дека е еден вид футуристички“, рекол тој.

Истражувачите предупредуваат дека наодите се прелиминарни бидејќи само девет учесници биле вклучени во студијата и студијата не вклучува контролна група, но доколку се потврди – влијанието врз здравствената заштита и потенцијалот да се влијае на процесот на стареење може да биде огромно.

Епигенетскиот часовник се мери со записник за хемиски промени во структурата на ДНК на телото. Главната цел на студијата била да се провери дали хормонот за раст може да се користи за да се врати ткивото во тимусната жлезда, што е клучно за имунолошката функција. Жлездата по пубертетот почнува да се намалува.

Претходните студии покажале дека хормонот за раст ја промовира регенерацијата на тимусот, но може да предизвика и дијабетес, поради што лековите за дијабетес се вклучени во последната студија.

Научниците ги испитале епигенетските часовници кај волонтерите, заклучувајќи дека четири различни мерки на епигенетските часовници на секој учесник се промениле значително во текот на процесот.

„Ова покажува дека биолошкиот ефект на третманот е силен“, рекол Хорват.

Шест учесници дале примероци од крв шест месеци по тестот, а ефектот останал ист, што го прави Хорват оптимист за идните испитувања.

loading...

Тестовите ќе вклучуваат поразновидни учесници по возраст, пол и националност, а трите лекови ќе бидат тестирани независно за да се утврдат специфични ефекти.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments