НАУЧНИЦИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Земјата се повеќе се одалечува од Сонцето

Сподели со своите пријатели

Сонцето старее како и поголемиот дел од луѓето во средни години, започнува да слабее, поради што повеќе не ја привлекува Земјата како порано, пишува Метро.

Застрашувачки прогнози на научниците: Ни се закануваат години без лета (видео)

Loading...

Како масата на Сонцето опаѓа поради отфрлување на надворешните слоеви, со неа опаѓа и гравитацијата со која ги привлекува планетите, меѓу другото и Земјата.

 

 

Во новиот текст објавен во списанието „Nature Communications“, научниците пресметале брзина со која Земјата се одалечува од Сонцето и за среќа таа е прилично мала.

Целосна суша се заканува за четвртина од планетата

Лидерот на студијат Антонио Џенова рекол дека орбитата на Земјата се помера секоја година. Всушност, нашата планета е одалечена 150 милиони километри од Сонцето, додава тој.

 

 

Loading...

Џенова наведува дека Сонцето ја губи масата расфрлајќи честички во форма на соларен ветер. Како резултат на тоа, орбитите на планетите се поместуваат.

НАСА: На овие градови им се заканува исчезнување

Додека Сонцето „умира“ заканувајќи се дека за пет милијарди години е стане црвена пустина која „голта“ планети, оставајќи ја нашата планета да гори – Земјата ќе биде 241 милиони километри подалеку од Сонцето.

СПЕКТАКУЛАРНА СНИМКА: НАСА за прв пат прикажа како изгледа Марс пред зима (ВИДЕО)

– Што повеќе нашата планета е подалеку од Сонцето, побрзо ќе се одалечува. Сатурн, кој е десет пати поодалечен од Сонцето за разлика од Земјата, се поместува за 14 сантиметри годишно, додава Џенова.

 

 

Научникот и неговиот тим ги користеле податоците на сондата на НАСА мерејќи го влијанието на Месечината на меркур.

СПЕКТАКУЛАРНО: НАСА објави досега невидени фотографии од Јупитер (видео)

– Меркур е одличен пример и планета за тестирање затоа што е многу чувствителен на гравитацијата и сончевата активност, вели Џенова.


Leave a Reply