Научниците откриваат: Еве зошто не е добро да се дупчат ушите на бебињата!

Сподели со своите пријатели

Според Американската академија за педијатрија, родителите треба да чекаат нивните деца да наполнат најмалку шест месеци пред да ги избушат ушите. Во некои култури, се чини дека ова е случај дури и порано, или поради обичаи или затоа што тоа им се допаѓа на родителите.

Loading...

Иако често се дискутира за прашањето дали да се бушат ушите на децата, не може да се негира дека оваа постапка има многу недостатоци.

 

 

„Bright side“ наведе неколку причини што родителите треба да ги имаат предвид ако размислуваат да ги избушат ушите на своите бебиња.

1. Може да се повреди со бушење на увото, без оглед на возраста, е болно. Кога ќе ги прободете ушите на вашето дете, тие можат да станат црвени, болни и чувствителни. Клучот е да не се допира свежо „бушење“, а бебињата се непредвидливи и можат да ја повлечат обетката и случајно да се повредат или да се задушат со неа.

2. Родителот избира за детето. Секогаш постои ризик дека детето ќе порасне и ќе жали што ги прободело ушите. Можеби е подобро да почекаме и да му ја препуштиме таа одлука на детето, кога ќе порасне и може да се грижи за неговото „бушење“.

Loading...

 

 

3. Трајно е иако не е секогаш така, прободувањето на ушите понекогаш може да ја направи дупката трајна. Ова може да биде проблем ако детето порасне и жали за вашата одлука.

4. Инфекцијата може да се појави дури и кога се преземаат сите мерки на претпазливост, секогаш постои ризик од инфекција со „пирсингот“, особено ако не се негува правилно. Болка, гној и оток може да се појават ако увото не се исчисти според упатствата на специјалист, а може да се појави и посебна форма на лузна наречена келоид.

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *