Научниците ги објавија долгоочекуваните податоци за коронавирусот

Сподели со своите пријатели

Истражувачки тим во Кина објави анализа на примероци земени пред повеќе од три години од пазар поврзан со избувнувањето на Ковид-19.

Loading...

Пазарот Хуанан, кој продава риба, морски плодови и диви животни, е фокусна точка во потрагата по потеклото на коронавирусот.

Но, ова е прва рецензирана студија за биолошки докази собрани од пазарот од 2020 година.

Поврзувањето на вирусот со животни што се продаваат на пазарот може да отвори нови патишта за истрага за тоа како започна епидемијата.

Истражувањата откриваат дека брисевите кои биле позитивни на вирусот содржат и генетски материјал од диви животни.

Некои научници велат дека ова е дополнителен доказ дека болеста првично била пренесена од заразено животно на човек.

Но, други повикаа на претпазливост во толкувањето на наодите и останува нејасно зошто биле потребни три години за да се објави генетската содржина на примероците.

Друга теорија се фокусира на информациите дека вирусот случајно протекол од лабораторија во Вухан.

Loading...

Нема дефинитивен доказ

Кинескиот истражувачки тим ја објави првата верзија на студијата на интернет во февруари, но не ги објави генетските информации содржани во примероците собрани од пазарот во тоа време.

Друга меѓународна група истражувачи подоцна објави своја проценка за тоа што откриле клучните брисеви од пазарот, откако забележале дека генетските секвенци биле објавени на веб-страница за размена на научни податоци.

Оваа нова анализа, која беше потврдена од други научници пред да биде објавена во списанието Nature, содржи и важни детали за содржината на тие примероци, кои беа собрани од тезги, површини, кафези и машини на пазарот.

Работата на кинескиот истражувачки тим покажа дека некои примероци, собрани од областите каде што се продава дивечот, биле позитивни на вирусот.

Нивната анализа, исто така, покажа дека животните за кои сега се знае дека се подложни на вирусот, особено ракунски кучиња, се продаваат живи на тие локации.

Сепак, кинеските истражувачи нагласија дека нивните наоди не даваат дефинитивен доказ за тоа како започнала епидемијата.

„Овие еколошки примероци не можат да докажат дека животните биле заразени“, се вели во извештајот.

Останува можноста, се додава во соопштението, вирусот да го внесе на пазарот заразено лице, а не животно.

Loading...

Професорот Дејвид Робертсон од Универзитетот во Глазгов е виролог кој е вклучен во генетско истражување за потеклото на САРС-КоВ-2 од неговото појавување во 2020 година.

„Најважно е што овој многу важен сет на податоци сега е објавен и достапен за другите да работат со нив“, изјави тој за BBC News.

Но, тој додаде дека содржината на примероците е „убедлив доказ дека животните таму веројатно биле заразени со вирусот“.

Целиот број на докази е важен

„Кога ќе го комбинирате ова со фактот дека раните случаи на Ковид во Вухан беа поврзани со пазарот, тоа е силен доказ дека вирусот бил пренесен од животно таму“, рече тој.

Наодите беа објавени бидејќи теориите за истекувањето во лабораторијата добиваат на сила меѓу американските власти.

Кинеската влада силно ги отфрли сугестиите дека вирусот потекнува од научен објект, но ФБИ соопшти дека сега верува дека тоа сценарио е „најверојатно“.

Истото го тврди и американското Министерство за енергетика.

Различни американски оддели и агенции ја истражуваа мистеријата и донесоа различни заклучоци, но на 1 март директорот на ФБИ го обвини Пекинг дека „прави се за да го спречи и прикрие случајот“.

Loading...

Тој откри дека ФБИ бил убеден во теоријата за истекување на лабораторија „подолго време“.

ФБИ не ги објави наодите, што ги фрустрира некои научници.

Би-Би-Си го контактираше водечкиот истражувач за новиот извештај од кинескиот центар за контрола и превенција на болести во Пекинг.