Научници трганле „на врв на светот“, го изгаснале светлото и здогледале нешто чудно!

Сподели со своите пријатели

На 24 јуни 1893 година, норвешкиот поларен истражувач и научник Фридјоф Нансен тргнал да истражи неистражена земја на самиот врв на светот.

Loading...

Земајќи 12 луѓе со себе, планот бил да се изгради специјално засилен брод кој носел доволно залихи за да го издржи Арктичкиот океан. Потоа, тие ќе седеле таму и ќе пуштaле струјата да си ја заврши работата, гледајќи каде ќе ги однесе мразот.

Кога Нансен првично зборувал за планот, другите поларни истражувачи го нарекле „нелогична шема на самоуништување“, но се вратиле со богатство на претходно непознати информации од Арктичкиот океан, од температури и соленост до струи – револуционерни за светот на планетата не билп за ништо друго освен мистерија.

 

 

Во зимата 2010 година, тимот на норвешкиот истражувачки брод Хелмер Хансен пловел во Арктичкиот океан и испловел на брегот на норвешкиот архипелаг Свалбард кога ги исклучиле своите светла, запаѓајќи во целосен мрак.

Во новата епизода на 63 степени север, оригиналниот подкаст на НТНУ, Норвешкиот универзитет за наука и технологија, тимот објаснува како се упатиле во целосниот мрак на ноќта на Арктикот и што откриле кога стигнале таму.

Loading...

„Кога погледнавме надолу, видовме космичко сино, зелено светло што светеше и трепереше во тродимензионален простор, малку како космос со сите ѕвезди“, вели Јорген Берге, поларен морски биолог на Универзитетот во Тромсо, вели Ненси Базилчук.

„Тоа беа моментите кога сфатив дека во една поларна ноќ на Арктикот се случува нешто многу посебно што никој претходно не го довел во прашање“.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *