Научете да ги толкувате детските цртежи: Многу е важно каде е сонцето и која е доминантната боја

Сподели со своите пријатели

Постојат многу моменти во животот кога децата не сакаат или не се во можност да ги искажат своите емоции и тоа е сосема разбирливо.

Loading...

Може да биде фрустрирачки за родителите кога детето не е во можност да се изрази, па затоа се чувствуваат како да зборуваат на ѕид. Меѓутоа, ако децата сакаат да цртаат, тогаш ова може да биде совршен начин да се разберете.

Многу професионалци за ментално здравје кои работат со деца го користат цртежот како начин за подобро разбирање на нивните млади пациенти и откривање на чувствата што децата ги изразуваат невербално.

Така дознале дека креативните деца цртаат исти типови предмети или користат исти бои кога доживуваат одредени емоции.

Еве неколку од петте најчести детски цртежи кои можат да ги објаснат нивните стравови, надежи и црти на личноста.

 

 

Loading...

Чудовишта

Вампирите и чудовиштата претставуваат некои моќни суштества, па ако ликот е во центарот на цртежот, тоа значи дека детето сака да биде силно. Од друга страна, цртежите како овој, исто така, можат да предизвикаат вознемиреност.

Ако на детето му се каже да црта личност, а тоа нацртало чудовиште, тоа би можело да биде негативна емоција поврзана со таа личност. Ако детето го прави тоа самостојно, тогаш станува збор за тоа да сака да биде посилно и помоќно.

Куќа

Постојат многу теории за тоа што сакаат децата да кажат кога цртаат куќи, виножита и сонце и ова се некои од првите цртежи што ги прават децата.

Тоа е претстава за сопствениот живот во домот. Тие можат да бидат олицетворение на стабилноста и семејната структура, но со деца кои потекнуваат од негативно опкружување, домот може да биде затвор.

Додека децата се развиваат, тие додаваат повеќе детали во цртежот на куќата и на крајот пристигнуваат до 3Д-верзијата.

Сепак, тинејџер кој црта дводимензионална куќа значи дека е емоционално расеан и доживува некаква траума што го спречува да биде во понатамошен развој.

Loading...

Погледнете ја илустрацијата – што ви кажува бројот на прозорци куќата?

Преголемиот број прозорци претставува отвореност за комуникација со луѓето и фактот дека детето сака другите да видат како живее тој. Децата кои не се отворени за други и немаат здрава социјална интеракција, веројатно ќе нацртаат само еден прозорец.

 

 

Сонце

Цртењето на големо жолто сонце значи дека детето е среќно, среќно во нивната семејна состојба.

Меѓутоа, ако детето нацрта делумно сонце во горниот агол на цртежот, тоа може да укаже на знаци на вознемиреност за фигурите на авторитетот.

Loading...

Ако сонцето едвај продира во облачното небо може да укаже на знаци на депресија и можеби дури и чувство на безнадежност за некоја животна ситуација.

Виножито

Шарените виножита обично испраќаат добри пораки, што значи дека ова е психолошки здраво дете кое го гледа светот на позитивната страна.

Вознемирувачки слики од членовите на семејството

Ништо нема да го загрее вашето срце повеќе од семеен цртеж, но ако мама или тато на сликата погоре се во оган или се дават во базен, детето испраќа многу вознемирувачка порака.

Цртежите што покажуваат одредена сцена со членовите на семејството значат дека родителите треба да разговараат со него што е можно поскоро.

Loading...

Можеби ова го нацртало затоа што претходно гледало филм или серија каде се случува вакво нешто, но може да значи и дека детето има нивоа на анксиозност поради губење на член на семејството на трагичен начин, што може да се манифестира во форма на кошмари.

Трето, детето може да има негативни чувства кон член на семејство, така што цртежите на трагичен настан го симболизираат исполнувањето на желбата на детето.

*Кажете му на вашето дете да го нацрта своето семејство – првиот родител што тој или таа ќе започне да го црта е оној за кој смета дека е доминантен.

 

Loading...

 

Преголема употреба на една боја

Кажува многу за расположението на децата. Сината сугерира депресија, црвен гнев или лутина, но тоа не мора да биде секогаш случај.

Некои деца едноставно имаат склоност кон одредена боја и можат да ја користат како замена за други бои што се појавуваат во природата.

Загриженоста би требала да се појави доколку видите еднобојни цртежи, особено ако се во нијанси на сива боја. Ова може да укаже на далтонизам, невролошки проблеми или други психолошки состојби.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *