НАТО: Безбедноста на над милијарда граѓани зависи од инвестициите во одвраќање и одбрана

Сподели со своите пријатели

Трансатлантската одбранбена индустриска соработка е клучен дел од одвраќањето и одбраната на НАТО, од кои зависи безбедноста на повеќе од милијарда граѓани, се вели во соопштението објавено по првиот работен ден од Самитот на НАТО во Вашингтон.

Loading...

Како што е наведено, Алијансата ги повикува земјите-членки да ја подобрат соработката со Украина, што подразбира поддршка на таа земја, меѓу другото, преку поттикнување и проширување на одбранбената соработка меѓу сојузниците и украинската одбранбена индустрија.

Како што се наведува во соопштението, одбранбената индустрија на членките на НАТО им ја обезбедува опремата што им е потребна за борба, ја зајакнува нивната технолошка предност и игра важна улога во зголемувањето на подготвеноста и интероперабилноста на силите.

„Ќе ја искористиме улогата на Алијансата како собирач, поставувач на стандарди, поставувач на барања и агрегатор, како и олеснувач за испорака за да ги прошириме одбранбените индустриски капацитети“, претставници на државниот воен сојуз.

Тие забележуваат дека безбедноста на повеќе од милијарда граѓани зависи од инвестициите во одвраќање и одбрана.

„Одржливите, зголемени трошоци за одбрана и цврстите нарачки, во комбинација со долгорочно инвестирање во капацитети, ќе и овозможат на индустријата да го поддржи одговорот на Алијансата на предизвиците на сè понепредвидливото и непријателско безбедносно опкружување“, се наведува во соопштението од самитот во Вашингтон.

Зајакнување на капацитетот

Како што пишува во соопштението на Алијансата, неиспровоцираната агресивна војна на Русија против Украина и руската транзиција кон воена економија ја покажуваат стратешката важност на одбранбената индустрија на НАТО.

„Ќе го забрзаме растот на одбранбените индустриски капацитети и производство низ Алијансата, во согласност со членовите 2 и 3 од Вашингтонскиот договор, надградувајќи се на амбициите на Акцискиот план за производство, кој беше договорен на самитот во Вилнус во 2023 година. пишува во поставените задачи и се додава дека зајакнувањето на одбранбената индустрија го прави НАТО подобро способен навремено да ги исполни барањата на одбранбените планови и да поддржи непосредна и одржлива поддршка на Украина.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Гори складиште за нафта во Русија по напад со дрон

Според соопштението, земјите-членки ветија дека ќе работат понапорно заедно како сојузници за да инвестираат во силна и способна одбранбена индустрија.

„Ние сме посветени на зајакнување на одбранбената индустрија низ Алијансата, поттикнувајќи иновативна, конкурентна и одржлива одбранбена индустрија, каде што меѓусебната соработка и отвореност се норма. Зајакната одбранбена индустрија низ Европа и Северна Америка и подобрената одбранбена индустриска соработка меѓу сојузниците остануваат суштински“, се вели во соопштението.

НАТО повикува да се продолжи со намалување и елиминирање, доколку е потребно, бариерите за трговските и одбранбените инвестиции меѓу сојузниците.

„Дајте јасен сигнал за побарувачката на индустријата преку цврсти нарачки и договори, зголемување на повеќегодишните набавки и споделување соодветни информации за нашите клучни барања“, се вели во соопштението по состанокот во Вашингтон.

Како што наведуваат, добро воспоставениот процес на планирање на одбраната на НАТО е единственото средство за усогласување, дефинирање и распределба на потребите за капацитети на НАТО. Тие велат дека ќе се обидат да ги решат ограничувањата за финансирање на инвестициите во одбранбената индустрија и промоцијата и етичката природа на нивниот придонес за мирот и безбедноста.

Лидерите на НАТО повикуваат на системски пристап кон развојот на одбранбената индустрија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Полска размислува за соборување руски ракети над Украина

„Развијте и споделувајте поединечни национални планови и стратегии меѓу сојузниците. Секој сојузник ќе развие свој национален план, ќе одлучи како да го подобри индустрискиот капацитет, капацитетот за одговор, редовно ќе ги ревидира плановите и ќе известува годишно врз основа на мерливи резултати“, се вели во соопштението.

Заедничка набавка

Тие велат дека споделувањето на плановите ќе ја подобри координацијата на НАТО и кохерентноста на напорите, дозволувајќи им на сојузниците да разговараат за колективниот напредок и предизвиците.

Loading...

Тие итно повикуваат на испорака на критично оружје и опрема.

„Со тоа, сојузниците ќе останат целосно посветени на поддршката на Украина со обновено чувство на итност. Нашиот првичен фокус ќе вклучува муниција и воздушна и ракетна одбрана. Сојузниците ќе известуваат за напредокот преку воспоставените процеси“, се вели во соопштението.

НАТО повикува на зголемување на масовните, мултинационални набавки, како и потребата да се поттикнат повеќе заеднички набавки, вклучително и преку мултинационални програми, во согласност со националните планови.

„Заедничките набавки се во срцето на зајакнувањето на интероперабилноста и обезбедувањето подобра вредност за парите. Настојувајте подобро да ги искористите постоечките, испробаните и проверени рамки, вклучително и оние понудени од Агенцијата за поддршка и набавки на НАТО (NSPA), и да ги отворите националните рамковни договори за учество на други сојузници, онаму каде што е изводливо“, изјавија лидерите на државите и се согласија владите.

Тие наведуваат дека е неопходно да се забрза усвојувањето на новите технологии, апелираат и на искористување на значителниот потенцијал на малите и средни претпријатија и забрзување на развојот и усвојувањето на новите технологии, во партнерство со Одбранбениот иновативен акцелератор за Северен Атлантик. (DIANA), Иновативен центар за трансформација на сојузничката команда и Фондот на НАТО за иновации.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Северна Кореја: САД и НАТО се најсериозна закана за глобалниот мир и безбедност

Целта што е поставена е подобрување на соработката со Украина.

„Да се ​​поддржи Украина и нејзината одбранбена индустриска база преку поттикнување и проширување на одбранбената соработка меѓу сојузниците и украинската одбранбена индустрија во најголема мера“, се вели во делот посветен на соработката со официјален Киев.

Апелираат и за подобрување на соработката со партнерите од НАТО, пред се со Европската Унија.

Loading...

„Со цел да ја зајакнеме одбранбената индустрија, треба да продолжиме да преземаме заеднички чекори со Европската унија за да ја зајакнеме кохерентноста и комплементарноста на соодветните напори и релевантната работа“, наведуваат лидерите на Алијансата и повикуваат на подобрување на одбранбената индустриска соработка преку фокусиран дијалог со ангажираните партнери, вклучително и меѓу другите, Австралија, Јапонија, Нов Зеланд и Јужна Кореја.

Министрите за одбрана на НАТО редовно ќе го разгледуваат напредокот, почнувајќи од нивниот следен состанок, и ќе се договорат за неопходните мерки за зголемување и зајакнување на имплементацијата на стандардите на НАТО.

„Заштитете ги нашите синџири на снабдување кои се критични за одбраната: преземете мерки за да ја поттикнете одговорноста, силата, еластичноста и безбедноста на синџирите на снабдување за да ги заштитите нашите индустрии и да обезбедите Алијансата да развие воени способности ослободени од противнички влијанија. Треба да обезбедиме заштита на нашите стратешки синџири на снабдување од прекин“, се заклучува во соопштението од самитот на НАТО во Вашингтон.