НАСА во прва мисија за одбрана од астероиди (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Навикнати сме на астероиди во бројни филмови кои брзаат на нашата планета и некој херој да застане на патот на опасното небесно тело. Во реалноста, оваа акција бара повеќе од една личност, на пример цела НАСА.

Loading...

За прв пат во историјата, агенцијата започна мисија чија улога е да им застане на патот на агресивните небесни тела.

Таа го започна своето патување во вселената на 24 ноември, а за тоа ќе биде потребно една година. Нејзината цел е да се судри со сателитот, за да ја промени неговата траекторија.

Имено, авионот со големина на просечна машина за кафе ќе удри во астероид со големина на египетската пирамида, со надеж дека ќе го оттргне од патот.

Мисијата е наречена DART (Double Asteroid Redirection Test), а нејзината цел е да ја заштити планетата од некои идни опасности од вселената. Експертите посочуваат дека тоа не значи дека заканата веќе постои, а се забележува дека ова е вежба. Нема причина за паника.