НАСА го направи првиот рентген на планетата Уран, но одредени работи сè уште не им се јасни!

Сподели со своите пријатели

НАСА известува за првото откривање на Х-зраци од Уран благодарение на опсерваторијата за рендгенски зраци на НАСА, Шандра. Седмата планета на Сончевиот систем, заедно со Нептун, е класификувана како Леден гигант, а досега тие беа единствените две планети од кои не беа откриени рендгенски зраци.

Loading...

Новиот труд, објавен во „Журнал за геофизика“, дискутира за три набудувања што ги направила Шандра во последните две децении. Една од 7 август 2002 година и две во текот на 11 и 12 ноември 2017 година. Откривањето станало јасно само кога податоците неодамна беа повторно анализирани. Постарите набудувања јасно покажуваат сигнал, а кај поновите сигналот може да означува ракета.

 

 

Трите опсервации не се многу, но даваат некаков нов увид во Уран. Тимот верува дека повеќето рендгенски зраци не доаѓаат од Уран, но некои можат. Главниот извор на оваа светлина не е никој друг туку Сонцето. Исто како што атмосферата на Земјата расфрла видлива светлина, така и атмосферата на џиновски планети во Сончевиот систем, како што се Јупитер и Сатурн, сите расфрлаат Х-зраци.

Истражувачите веруваат дека истиот процес се случува и на Уран. Но, можеби има нешто повеќе. Постојат навестувања дека некои од Х-зраците не се расфрлани едноставно од Сонцето, туку се произведени од планетата.

Еден можен извор може да бидат прстените на Уран. Иако не е толку спектакуларна како Сатурн, планетата има прстени направени од темни честички помеѓу неколку микрони и дел од метар (неколку стапки). Прстените на Сатурн емитуваат рендгенски зраци, така што би можело да се случи истото и тука.

Loading...

 

 

Поларните светла се алтернатива. Северната и јужната светлина не се ексклузивни само на Земјата, каде што се предизвикани од влијанието на електроните врз атмосферата. На Јупитер, наелектризираните атоми и молекули создаваат сличен ефект. Не е познато кој е точниот механизам што стои зад аурорите на Уран. Но, тоа може да биде клучна трага за подобро разбирање на оваа мистериозна планета.

Како што одат планетите, Уран е многу покомплициран отколку што би сакале да биде. Орбитира странично, така што денот и ноќта не се случуваат бидејќи се врти околу својата оска. Ова веројатно се должи на колосалното влијание во минатото.

Последица на ова е неговото чудно магнетно поле. Ако замислиме магнетно поле како магнет од прачка, ќе откриеме дека не поминува низ центарот на планетата, како на Земјата. Малку е на страна. И тој покажува во сосема поинаква насока во однос на нејзината оска на ротација.

Ќе бидат потребни повеќе набудувања за да се разбере точно од каде потекнуваат рендгенските зраци од Уран.

 

Loading...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *