НАСА: Џиновски астероид се доближува кон земјата

Сподели со своите пријатели

Голем астероид со големина од 0,7 километри во обем, забележан како „СД220 2003“ би можел да се приближи кон Земјата не на тотално безбедна одалеќеност и тоа во текот на оваа работна недела, тврдат научниците.

Loading...

Астероидот „СД220 2003“ претставува потенцијална опасност за планетата Земја- велат од НАСА.

По својата природна, директниот погодок на џиновскиот астероид би бил доволен да уништи цел континент.

„СД220 2003“ може да биде дури и поголем отколку што е пресметано од астролозите, затоа што за овој астероид не се знае многу. Всушност, дел од него може да биде сокриен во темнината на космосот, пренесува „Спутник“.

НАСА користи големи радио-телескопи и антени за снимање фотографии од вселената. За изработка на овие фотографии се користи антена во Калифорнија долга 230 метри.

Антената емитува големи микробранови кои по судирот со карпите се враќаат на површината на Земјата, каде сигналите ги пренесуваат кон радио-телескопот во Западна Вирџинија.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.