Најстариот жител на Европа наполни 116 години

Сподели со своите пријатели

Италијанката Ема Морано, влезе во својата 117-та година од животот, а тајната на нејзината долговечност е појадокот од три јајца секое утро.

Loading...

Родена на 29-ти ноември 1899 година, Ема Морано е втората жена во светот според староста. На листата најстари дами се наоа веднаш зад Американката, Сузан Машат, родена четири месеци претходно, се наведува во торинското списание „Стампа“ и се додават дека тоа се еднинствените две жени регистрирани како родени во 19 век, а кои се уште се живи.

Листот наведува дека тајната во долговечноста на оваа Италијанка е исто така и во нејзините гени. Нејзината мјка живееле 91 година, а нејзината сестра 107 години.

Најстарата жителка на Европа која живее во двособен стан, дури минатата година прифатила туѓа помош и нега.

Работела како текстилен работник до сваојта 75-та година. На 20 години започнала секое утро да јаде две сирови и едно варено јајце, затоа што лекарите установиле дека таа боелдува од анемија и и препорачаке терапија со јајца.

Ема јадела три јајца дневно од 20 до 110 година и во тој период има изедено вкупно 100 илјади јајца.

Нејзиниот лекар, карло бава изјавил дека старицата е совршено здрава само што има знаци на длабока старост.

Целосно е свесна за тоа колку е среќна што живее така долго. Мирно ги има прифатено сите последици на рпоцесот на стареењето. Сите мои пациенти да беа како неа, во својата орфинација ќе читав само весници – вели лакрот Бава.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.