НАЈСТАРАТА ПТИЦА НА СВЕТОТ ИЗЛЕГА ЈАЈЦЕ: Стара е 70 години и има ново пиле! (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Најстарата птица следена во светот доби ново пиле на 70-годишна возраст.

Loading...

Албатрос Мудрост повторно стана мајка на 70 години. Ова е најстарата птица позната и следена од светот.

 

 

Птицата добила принова на 1 февруари во Северен Пацифик, на атолот Мидвеј. На крајот на јануари, на островот близу Хаваи, Билос забележале дека нешто се случува и ја информирале јавноста преку социјалните мрежи.

Албатрос Мудрост започнале да го следат уште во 1956 година и таа успеала да го надживее биологот кој го иницирал нејзиното обележување и следење.

– Таа има најмалку 70 години и веруваме дека имала неколку партнери. Иако албатросите избираат еден партнер за живот, тие ќе најдат нов во случај да го надживеат првиот – вели биологот д-р Бет Флинт.

Loading...

 

 

Последен партнер на Мудроста е албатросот Акеаками, со кој има неколку птици од 2012 година.

За време на нејзиниот живот, Мудроста извела помеѓу 30 и 36 јајца и успешно ги однела сите птици на патот. Албатросите положуваат јајце еднаш во неколку години и секогаш само едно.

Атолите на Мидвеј се најголемото живеалиште за албатросите, каде милиони од овие птици се враќаат за сезоната на парење.

Leave a Reply