Најскапите работи на светот: Еден грам антиматерија чини 100 милијарди долари

Сподели со своите пријатели

Златото е скапо, но има и доста поскапи работи од него. А дали сте знаеле дека меѓу нив има и посебна крема против брчки на лицето?

Loading...

Бели тартуфи

Цената на овие сезонски печурки на светскиот пазар е 5 долари за грам, што значи дека за половина килограм ќе ви бидат потребни околу 2000 долари. Се користи за спремање на бифтек, тестенини, јајца и слично.

Шарфан

Цена на еден грам од овој престижен ориеантален зачин, кој се користи за приготвување на разновидни јадења, но и многу природни лекови, изнесува околу 11 долари или 5.040 долари за половина килограм.

Ирански белуга кавијар

Познат и под името „Алмас“, овие скапоцени јајца од риба се јадат ладни, во мали количини, како предјадење се служи со слани крекери или леб. Нивната цена по грам е 35 долари.

Родиум

Loading...

Благородниот метал кој своја примена пронашол во автомобилската индустрија има цека од 45 долари по килограм.

Платина

Иако најмногу се користи за изработка на накит, платината исто така служи како одличен катализатор во научните4 експерименти, а се наоѓа и во некои лекови против ракот. Цената по грам е 48 долари.

Злато

Златото и понатаму се наоѓа на листата најскапи супстанци на светото со цена од 40 долари по грам. Освен за изработка на накит се користи и како електричен кондуктор, а се поголема е нееговата застапеност во кујната, каде екстравагантните јадења се декорираат со луспи од овој метал кои се јадат.

Рог од носорог

Носороговиот рог во некои земји се смета како чудотворен лек, кој лечи се, од грозница до рак. Неговата цена по грам изнесува 55 долари.

„Crème de la Mer“

Loading...

Чудотворната крема против брчки се набавува по цена од 70 долари по грам. Резултатите се наводно видливи веднаш и ги брише, не годините, туку цела деценија од вашето лице.

Хероин

Дрога која може да достигне цена и од 110 долари по грам. Овој опијат се вбризгува, шмрка или пуши и предизвикува целосно лудило на свеста и опасна зависност, а во некои случаи може да доведе до конвулзиај и кома.

Метамфетамин

Оваа дрога достигнува цена од 120 долари по грам, а пружа чувство на еуфорија и доста е популарна меѓу тинејџерите.

Кокаин

Најчистиот кокаин може да достигне цена и од 600 долари по грам. Некои го нарекуваат „журка во црта“, а други „пат без враќање“. Главното прашање е од каде толку нарко зависници во светот, ако дрогата е толку скапа???

Плутониум

Loading...

Лаички кажано, овој елемент обичните работи ги преправа во нуклеарни. Има висока радиоактивност и се користи во воени цели или за изградба на нуклеарни реактори и бомби, како оние со кои САД ги има бомбардирано Јапонците.

Грам од оваа разорна или корисна супстанција, зависи во чии раце ќе се најде, чини 4.000 долари.

Незаконско е и неовластено да се тргува со плутониум, па немојте да се чудите доколку завшите зад решетки со етикета терористи, доколку посакате да купите или продадете.

Тафеит

Овој виолетов благороден камен на пазарот може да достигне и цена од 20.000 долари по грам.

Тритиј

Loading...

Изотоп на водород, чија цена по грам достигнува и до 30.000 долари.

Дијаманти

Чисите и безбојни достигнуваат цена од 65.000 долари по грам. Според оваа цена, јасна е изреката дека дијамантите се засекогаш.

Паинит

Се смета за доста редок минерал, а цената по грам достигнува вртоглави 300.000 долари. Може да се користи при лечење со кристали или пак може да влезе како дел на некоја колекција.

Loading...

Антиматерија

Еден грам од антиматеријата, предмет со бројни теории за крајот на светот е проценет на 100 милијарди долари. Се проценува дека антиматеријата во иднина ќе може со гориво да ги наполнува спејс шатловите на меѓугалактичките патувања.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.