Најскапиот зајак продаден за 91 милион долари

Сподели со своите пријатели

Скулптура на американскиот уметник Џеф Кунс продадена е за 91,1 милион долари на аукција во Њујорк, што е рекордна цена за дело на еден жив уметник.

Loading...

Зајакот на дување излиен во челик (1986) продаден е на личноста која била во салата на аукциската куќа „Кристи“, што е необични за купување на дела кои достигнуваат толку висока цена.

Конс го соборил рекордот кој го држел британскиот уметник Дејвид Хокни. Неговата слика од 1972 година „Протретот на уметникот (Базен со две фигури)“ достигна цена од 90,3 милиони долари во ноември минатата година.

Фото: Printscreen Youtube/Showcase


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *