Најодалечената галаксија во вселената открива тајни за нејзиното настанување

Сподели со своите пријатели

Научниците веруваат дека галаксијата GN-z11 е формирана само 420 милиони години по Големата експлозија, во време кога светлината првпат започнала да го исполнува космосот.

Loading...

Истражувачите се убедени дека понатамошните истражувања на галаксијата може да ги расветлат раните денови на вселената.

Научниците од Универзитетот во Токио ги утврдија возраста и локацијата на најоддалечената позната галаксија во вселената.

Професорот Нобунари Кашикава од Катедрата за астрономија на Универзитетот во Токио рече дека тоа не е лесна задача. Астрономите морале да ја испитаат црвената промена на галаксијата – начинот на кој светлината се протега и станува поцрвена.

 

 

Колку подалеку е еден објект од нашата планета, толку побрзо може да се види како се оддалечува и станува се поцрвен.

Loading...

„Набљудувавме ултравиолетова светлина, бидејќи тоа е областа на електромагнетниот спектар што очекувавме да најдеме хемиски потписи со црвено поместување. Вселенскиот телескоп Хабл открил потпис повеќе пати во спектарот GN-z11. Сепак, дури и „Хабл“ не може да ги реши ултравиолетовите линии за емисија до степен до кој треба. Затоа, се свртевме кон еден посовремен копнен спектрограф, инструмент за мерење на емисиските линии наречен МОСФИР, кој е поставен на телескопот „Кек 1“ на Хаваите “, рече професорот Кашикава.

Според резултатите од студијата објавена во списанието „Природни астрономи“, GN-z11 е оддалечен од Земјата на 13,4 милијарди светлосни години или 134 нелионски километри (или 134, проследени со 30 нули).

Научниците велат дека понатамошните истражувања би можеле да ги откријат потомците на галаксијата која емитирала некои од најстарите светла во вселената.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *