Најголемиот инсект на планетата е голем како нашата дланка и може да предизвика сериозни повреди! (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Веднаш на почетокот, да речеме дека оние што се плашат од лебарки не треба да го читаат овој текст или да ги гледаат сликите!

Loading...

Вистинското име на овој џиновски инсект е Titanus giganteus, или Титан бубачка, тој е гигант во светот на инсектите или подобро кажано еден од најголемите инсекти во светот.

Титаниумската бубачка обично живее во дождовните шуми на Колумбија, Еквадор, Перу, Боливија и северо-централен Бразил. Возрасните од овој вид инсекти можат да пораснат до 16,7 см!

 

 

Тие имаат неверојатно долга и силна вилица што се во состојба да пресечат на половина дрвен молив! Сега замислете што можат да сторат на прстите. За среќа, овие застрашувачки лебарки, односно инсекти, се сосема безопасни за луѓето.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Најмал остров во светот: На него има само една куќа и дрво (ВИДЕО)

Оваа бубачка е едно од најмистериозните суштества на Земјата. Живее ненаметливо длабоко во некои од најтоплите тропски дождовни шуми во Јужна Америка, активна е само неколку недели и поголемиот дел од времето го поминува во потрага по партнер.

Loading...

 

 

Ларвите на овој неверојатен инсект никогаш не се пронајдени, но судејќи според некои откритија и како научниците веруваат дека ларвите се хранат со расипани дрвја што паѓаат на земја

Титанските бубачки предупредуваат со подсвиркнување доколку се чувствуваат загрозено од непријатели, а исто така ги користат и големите вилици за да гризат напаѓачи и остри канџи кои буквално можат да го пробијат месото.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Најмал остров во светот: На него има само една куќа и дрво (ВИДЕО)

Титаните никогаш нема да нападнат од чиста мир, само секако, како и секое животно, тие ќе одговорат со напад ако се чувствуваат загрозено. Сепак, на крајот, мора внимателно да се справите со овие бубачки бидејќи можат да предизвикаат не толку мали повреди.

 

Loading...