Најголеми грешки кои ги правиме при нега на забите, избегнете ги!

Сподели со своите пријатели

Грешките што ги правиме несвесно кога станува збор за оралната нега може да доведат до разни забни заболувања, но и до нивно распаѓање.

Loading...

Се проценува дека околу 2,4 милијарди луѓе страдаат од разни проблеми предизвикани од несоодветна хигиена.

 

 

Како работата од дома влијае на вашето тело?

Игнорирање на лошиот мирис што доаѓа од устата

Лош мирис на устата може да значи лоша хигиена или заболување на непцата. Понекогаш самите не го забележуваме непријатниот мирис, но луѓето со кои разговарате може да мирисаат.

Loading...

Во овој случај, постои лесен начин да се тестира. Лизнете ја внатрешноста на зглобот, почекајте 5-10 секунди и помирисајте го зглобот.

Со чај од коприва против анемија, воспаление и прелада

Пијалоци по четкање

Сосема е логично дека ќе јадете и пиете откако ќе ги измиете забите наутро, но кога ќе го направите ова навечер, оставете вкусот на пастата за заби да биде последен вкус за денот. Дури и консумирањето чај веднаш пред спиење може да има негативен ефект врз забите.

 

 

Не четкате доволно долго

Loading...

Четкањето на забите само 30 секунди на ден тешко може да доведе до добар резултат. Недоволно четкање може да предизвика расипување на забите и други проблеми. Треба да ги миете забите најмалку две минути.

Овие шест знаци укажуваат на проблеми со црниот дроб

Силно четкање

Кога премногу четкате, можете да ја оштетите глеѓта и да ги направите забите пречувствителни. Исто така е важно да се избере вистинската четка за заби. Најдобро е да се консултирате со вашиот стоматолог.

Четкање на забите после оброк

Имајте на ум дека четкањето на забите веднаш после јадење може да има негативен ефект врз вашата глеѓ, особено ако сте изеле нешто кисело. Избегнувајте четкање на забите 30 минути после јадење.

 

Loading...

 

Мирисот на рузмарин го подобрува памтењето

Не ја менувате четка за заби

Истражувачите обично препорачуваат да ја менувате четката за заби на секои три месеци.

Не ја менувате четката за заби кога сте болни

Четка за заби не убива бактерии во устата. Кога сте болни, само сменете ја четката за да не се разболите подоцна. Покрај тоа, проверете дали четката за заби не ги допира другите четки за заби кога сте болни.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *