Ако сакате бргу да се затоплите, а притоа и да ги израдувате непцата, овој пијалак е совршен за вас.
Состојки:
– 150 грама чоколадо со 60 отсто какао
– 200мл млеко
200мл. Слатка павлака
– лажица кафеав шежер.
Подготовка:
Искршете или изренајдете ја чоколадата, а млекото и павлаката сипете ги во тенцерето, па ставете на средината на силен огин. Кога млекото ќе преврие, со него прелијте го чоколадото и мешајте се додека не стане густо, но водете гриќа да не останат грутки. Додадете зачини или намирници по желба кои ќе го зајакнат вкусто, како цимет, рум или коњак, а можете да додадете и шлаг.
Ако сакате нешто поздрава верзија, употребете оризово, сојно или бадемово млеко, а немсто шеќер ставете јаворов сируп или мед.