Најекстремните временски услови: Во овој град дожд не паднал 14 години (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Светската метеоролошка организација направила листа на екстремни временски услови на која се наоѓаат места каде се забележани најниската и највисоката температура, каде имало најмногу дожд, како и место каде е забележан најсилниот град.

Најниска температура

Loading...

Најголемиот минус забележан е во Восток, Антарктик, каде се измерени дури 89,2 степени целзоусови под нулата, и тоа на 21 јули 1983 година.

Највисока температура

„Долината на смртта“ во Калифорнија влегла во истријата кога во летото 1913 година измерени биле неверојатни 56,7 степени.

Најмногу врнежи во минута

Во американската држава Мерлинд, во градот Јунионвил, забележан е рекорд на 4 јули 1956 година кога за една минута наврнале 31,2 милиметри дожд.

Најсилен град

Најсилниот град кој паѓал е во Гопалгањ, Бангладеш, на 14 април 1986 година, кога погинале 92 лица. Пријавеник се парчиња мраз тешки еден килограм.

Најдолг сушен период

Loading...

Најдолгиот период без врнежи е измерен во Чиле, градот Арика, каде капка дожд не паднала цели 14 години, од октомври 1903 до јануари 1918 година.

Највисок студен гејзер

Во Андернаху, Германија, забележан е млаз вода висок 61,5 метри кој бил исфрлен од гејзер. Настанот се случил на 16 септември 2002 година.

Најстудениот автопат

Руската „Колима“ а е најстудениот автопат во светот, каде температурите понекогаш паѓаат и на миус 67,7 степени. Работата да биде уште пострашна, дел од овој пат се нарекува „Пат на коските“ во знак на сеќавање на затворениите кои починале додека го граделе.

Најголемата ледена пустина

Најголемата ледена пустина која се наоѓа во поларниот дел на територијата Канада. Се наоѓа во националниот парк Клуане и се протега на подарчје од 21.980 квадратни километри.

Населеното метос со најниска температура

Сибирското место Ојмјакон е најстуденото место каде живеат луѓе надвор од Антарктик. Таму темепратурите паѓаат до минус 68 степени.

Image by Gerhard Gellinger from Pixabay

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *