Најдобрите совети од најбогатите: Како да го наполните паричникот?

Сподели со своите пријатели

Со овие совети од најбогатите луѓе во светот уште денес можете да почнете со работа на својот пат до богатството.

Некои од најбогатите луѓе на светот ги споделиле своите искуства за тоа како од личности кои имале просечни плати станале милионери.

Loading...

Џон Рокфелер од почетокот на својата работна кариера го запишувал секој долар кој го заработувал, потрошил или донирал. Ова анавика ја задржал и кога станал милионер, а на сите им советува да го применат овој негов метод, затоа што е најдобар начин правилно да се располага со парите.

Секогаш знаел во што да вложи и од каде ќе му стигнат парите. Најдобар начин да заштедите пари е добро да размислите за вашето однесување во купувањето.

Одредете цел за која ви се потребни парите: нов стан, автомобил, патувања и држете се до него.

Бележете ги сите свои приходи и расходи, па на крајот на месецот ќе имате прецизен увид во тоа на што ги трошите парите.

Џорџ Клејсон имал едноставна метода за штедење.

– Вистината е секогаш едноставна. Еве како го излекував својот слаб паричник: од десет банкноти кои беа во него, секогаш трошев девет, а десетата ја остават во заштедата. И така секогаш кога нешто плаќав. Десетата остануваше за мене. Со време заштедата беше значитечно голема, а паричникот подебел.

Денес оваа метода може да се примени така што секогаш 10 отсто од платата ќе оставате на странна. Иако можеби ви делува невозможно, покрај сите давачки кои мора да ги платите, но со време ќе почуствувате дека паричникот ви расте.

Во почетокот квалитетот на животот значително ќе се измени, но по три месеци вакво парично располагање ќе ги почувствувате резултатите.

Loading...

Не наседнувајте на маркетинг триковите, туку добро размислете пред да купите непотребни работи кои поради рекламите ви делуваат примамливо.

Ако живеете во мала куќа, а на грбот немате хипотека, вие сте среќен човек.

Ако возите солиден автомобил кој троши малку, а регистрацијата е пристојна вие сте среќен човке.

Ако имате телефон кој не мами погледи, а повторно ја врши својата улога, вие сте среќен човек.

Секогаш кога ќе посегнете за картичка или паричник да купите нешто, размилсете добро дали тоа ви е неопходно.

Додатен чекор за оние кои сакаат да се збогатат е во ова:

– Мора да ја знаете разликата меѓу предноста и одговорноста. Ако сакате да видете богати, тоа е единствено правило. Можеби е едностанво, но поголемиот дел до луѓето не сфаќаат зошто. Поголемиот дел од луѓето имаат финансиски потешкотии затоа што не гледаат разлика меѓу предност и одговорност. Предноста е нешто што ги умножува парите во вашиот џеб. Одговорноста е она што тие пари ги троши, советува Роберта Кљосакија.

Работите како профитабилни недвижнини, акции, обврзници, авторски надокнади и фондови за заем се имот т.е. предност. Овие работи имаат вредност, создаваат приход, имаат купувачи.

Другир аботи како што се куќа, автомобил ТВ со голем екран, јахта – се обврски кои ви земаат пари од џебот.

Тајната е да се најде совршен биланс.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *