На жените им се најпривлечни мажите кои готват и чистат

Сподели со своите пријатели

Научниците откриле дека мажите вклучени во домашни работи се попривлечни за жените.

Loading...

Благодарение на група социолози, можно е да се објасни зошто мажите дејствуваат пошармантно кога мавтаат со метла. Во нивната анализа на податоците, тие откриле дека мажите кои вршат домашни работи ги идентификуваат жените како попривлечни и посакувани.

И не мислам само тие така. Нивните откритија потврдуваат дека паровите кои подеднакво ги делат домашните работи се позадоволни од сите аспекти на бракот.

 

 

Други експерти го потврдија овој заклучок со свои истражувања, како што е психологот Др. Готман, кој специјализирал во области како што се врски и бракови.

Истражувањата Готман го навеле да верува дека жените го идентификуваат рамноправното учество на нивните мажи во домашните работи како знак на љубов, што ги прави попривлечни.

Loading...

Анализата, исто така, ја отфрла стереотипната идеја дека мажите може да се сметаат за помалку мажествени ако редовно преземаат одговорност за секојдневните обврски во семејството и домаќинството, како што се грижа за деца, готвење или подот за чистење.

Реалноста на ситуацијата е сосема спротивна, бидејќи може да им помогне да изгледаат попосакувано и попривлечно, па дури и да ги зајакнат односите со партнерите.

 

 

Покрај тоа, децата имаат корист и од примерот на нивните татковци. Податоците исто така покажаа дека децата на училиште, кои работат домашни работи заедно со своите татковци, се согласуваат подобро со своите врсници и развиваат повеќе пријателства од оние кои не го прават тоа.

Покрај тоа, тие имаат помала веројатност да не ги почитуваат своите наставници, да се однесуваат лошо, да бидат депресивни или асоцијални.

Што води до заклучокот дека рамноправното учество во домашните работи навистина придонесува за сите членови на семејството.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *