На Земјата во 2020 се случи нешто што не се случило со децении: Едно нешто ја промени планената, а не е корона!

Сподели со своите пријатели

Научниците утврдиле дека планетата Земја имала најтивок период во изминатите неколку децении во текот на 2020 година, бидејќи пандемијата ковид-19 значително ја намалила човековата активност и нејзиното влијание врз кората на планетата, пишува британски Гардијан.

Loading...

Весникот наведува дека меѓународна група на сеизмолози од 33 земји измериле пад до 50 проценти во таканаречената амбиентална бучава создадена од луѓе кои патуваат и фабрики за време на нивната работа, откако строгите мерки за заклучување на епидемиологијата стапија во сила во многу земји околу светот.

 

 

 

Тимот, во кој беа вклучени експерти од швајцарската сеизмолошка служба од универзитетот ЕТХ во Цирих, измери пониски нивоа на бучава во 2020 година на 185 од 268 сеизмички станици анализирани низ целиот свет, пренесува британскиот весник.

„Гардијан“ пишува дека градскиот шум бил помал од 50 проценти на некои мерни станици во текот на неделите на најстрогите брави, бидејќи биле намалени автобусите и возовите, авионите заземјувани и фабриките затворени, па затоа бил многу помалку бучен од Божиќниот период, кој е традиционално најтивко.годишно време.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *