НА ПЧИЊИ ЌУПРИЈА

Сподели со своите пријатели

У сред ноќ позив. Там’н сам почнала да санују како се возу у метро до Павлешенску чешму, јавља се 88 годишњак, комшо од отсечено село после Искрин мост. „Немам више леб синко, за друго ќе се снајду, мада лоша година за башчу беше. Нема продавница. Струја снемуе свак д’н. Некад и по десет сата. Размрзнато, замрзнато, како од погрешну тетоважу сас кинески букве на раме на плавушу. Кокошке ги удави ласица. А, они сакав да доодив да ме вакцинирав у трактор!“

Loading...

Набутуе дедо, викам опа и ја. И само тој изгледа можемо. Што се чал’мимо ми, дека которл’к ни е Сан Франциско? Дека ќе замислуемо романтични жеље и закључуемо катанци за среќу како на мост у Фиренцу? Дека некој куде нас, некад, ќе даде оставку како у Сиднеј, ако една, само една од пет ленте на пут не е у функцију? Дека ќе га тестирамо мост сас дваесе и еднога слона да гу проверимо статику како на релацију Бруклин – Менхет’н? Ми имамо јазавци, и сви су за пред суд. Све ми се чини Суд Божји.

У 15-ти век, Антонио Да Понте, уз домишљатост на Микеланџелу, могаја да га осмисли мост у Венецију, ми не можемо да га причврстимо једини мост што га повржуе Север сас Исток. 50 године не бија пипнат! Пипка да ве фати! Утепасте се сас тија два милиона евра, од кои носеќи стубови веќ попуштав, док ви изигравате спасиоци на народ сас алтернативни путеви. Нема дедо џипа да пројде лагано низ такви камења. Да си пита кур да дојде да се фрљи од мост. Поглед – што га постирате за викенди – накуде Бислим е единствен, како и наши гласови за ваши избори. Фак ју. Свако решење ви е покатастрофално од сам проблем. Ви, уствари, уживате к’т има проблем, за да ни кажете озноени, сас браду од три д’на, дека работите мукотрпно да га решите. И све ви е друг крив. А, на никога не смо му потражиле мост сас готичку лепоту пандан на Прашки сас 16 виадукта. Само смо сакале да не пропаднемо врз рибари у Пчињу.

Махери сте да ни гу поебете скромност. Ќе испадне с’га дека не смо требале да идемо толко често до викендице, до роѓаци са села, до Св. Николе. Ваша реторика е оваква: у сред пандемију, очи тражите у Виницу! Ви га расклатисте мост што Искра за довек га е направила! ВМРО сас прст не мрднало, а СДСМ уложило (?!?) за вас! И без да ве извести за крах, затворило га на време! Могало да биде и полошо. Како у 1929, у Колорадо, да се отвори свечано 290 метра изнад Арканзас Ривер, па да се чудив људи дали да си пресудуев од њега или да се превезуев од тачку А до тачку Б без да мочав у гаќе дали ќе паднев од њега.

Малезијо, Швајцаријо, Маѓарско без море, далеко сте по сви конструктивни параметри. По мостови, највише. Куде су ни инжењери, куде вас ли? Куде ни е савест, да пратимо војску, волонтери, омладину – не да вакцинира по села – да однесе некој лимон на Североисточан регион. Не мора ѓумбир. 100 д’на ќе се „доправуе“ мост. Сто мили мајке да ви се наебемо, нема ништо да се промени. Русија и Аљаска биле принудени да гу користив технику стару 1.600 године пред Христа за да се споив на безбедан начин. Ми смо принудени да бидемо послушни и да блеемо у разводњену драму „Мостови на Округ Медисон“. Док ми плачемо, ви се снимате, демек забринути, али и пуни сас оптимизам дека ќе ги поправите ствари. Најжално е што има још кои ви веруев.

Ќе си идемо ми преко Гоце Делчев автопато’ и много дедовци ќе едев дробено млеко три пута дневно, али немој случајно да се појавите отут Добрашане.

Само Фронт може да дојде, они ништо не обеќав, али бар си играв ташак сас сви погрешни политике. Како ли само постизав?

Затој треба да улегнев у Совет на локални, макар да прашав која река тече испод Савског моста. Много коалициони партнери не би га знале тачан одговор. И т’к, да е жив и здрав дедо Ване, ќе биде право време да се доведе у град (по алтернативан пут) и од тој дробено млеко да добие пролив и да ви се посере испод мост. Органско гомно да путуе све до некое море за кое се тајно вакцинирасте и па не се заштитисте од Делта сој. Ви не умете да се заштитите од лажни обеќања на потенцијални кандидати. Ви припадате на некога моќнога. А, т’ј некој има антитела. Они га штитив од сви гласачи. Од Француску до Аустралију. Од администрацију до инспекцију.

Loading...

Може да ставимо лајк и „слава му“ на убиство на Невену – Дуњу, и такој смо демек савесни политичари. Али, ако постирамо дека треба да се еде дуња у трудноќу, за да ни деца имав дупчиња на образи к’т се насмеев, богохулимо.

Још овој да ви кажу: медицинска сестраа од ДУИ, нормално без диплому и ЗНАЊЕ, не знајала како да направи ЕКГ, па к’т дошла жена од Габреш (пред да колабира мост), сликала гу голу сас тачке од маркер по тело за да запамти како да га направи на следеќу жртву. Слике су спрдња по чатови у Матејче. Толко од здравство. Уствари, не. Нервно и психијатрија имав по еднога дежурнога. Ако те рецимо, ов’ј вечер испратив на нервно због навален Искрин мост, а дежура психијатар, ќе дојдеш јутре бе батка, не си хитан, и такој си сјебан. А, не си ни за кауч куде психијатра. Само су ти живци попуштени, од вруќину, раздрускани од големи субвенције на тикву за речељ. Гледај па и ти да се погодиш на право одељење. Од тебе зависи све!

У меѓувреме, медиуми ни да писнев за фактичко стање. Герила растура сас реални проблеми на град и оригиналан акроним од „зборот е збор“ – ЗЕЗ.

П.с. ако не ме објавив у кумановски муабети, ќе биде и ЗЕЗ и ЗАЕБ.

П.с.2 Нема друго чаре. Само прва линија на Фронт. Фиљан људи, за фиљан Куманово. Да га ослободимо прво, па тек т’к може да градимо – искључиво дрвени мостови преко потоци, јер паре за арматуру ги покрадоше.

 

Пишуе: Ивана Аткинс

Loading...

 

 

Сето погоре напишано се лични ставови на авторот за кои Кумановски Муабети не сноси никаква одговорност.


Leave a Reply