На келнерите во Германија им се нудат 11.000 евра, но нема кој да работи!

Сподели со своите пријатели

Готвач или келнер кој ќе се вработи во ресторан во Содерсторф (Долна Саксонија) во Германија може да заработи 11.000 евра месечно.

Loading...

Според Der Spiegel, ресторанот очајно се обидува да го пронајде персоналот што му недостасува.

Ретко која друга индустрија во Германија претрпе толку многу од пандемијата на коронавирусот како ресторанската и хотелската индустрија, пишува Spiegel.

Бизнисот сега расте, гостите се враќаат, но на гастрономијата ѝ недостигаат десетици илјади вработени.

Ресторанската индустрија страда од недостиг на работници, пренесува магазинот Феникс.

„11.000,00 евра. Отсега па натаму!“, ова е знакот што Филип и Кристин фон Стум го рекламираат во Содерсторф во Долна Саксонија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Франција забранува пушење на плажи, паркови и други јавни места

Тие се сопственици на стара дрвена фарма со ресторан каде се одржуваат семинари и разни настани.

Теоретски, Филип фон Штум за германските медиуми изјави дека може да организира 50 свадби овде секоја година.

Loading...

Има доволно интерес, но нема доволно работна сила. Затоа може да се согласи да одржува меѓу 10 и 15 свадби годишно.

Примерот на ресторан од Долна Саксонија не е единствениот.

Германската агенција за вработување објави 33.160 слободни работни места во угостителството во јуни.

Организацијата чадор што ги обединува рестораните на Дехога претпоставува дека има недостиг од двојно повеќе квалификувани работници.

Во Германија има недостиг од повеќе од 66.000 готвачи, помошници во кујна, келнери и друг сервисен персонал.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германската влада договори ребаланс на буџетот

Поради недостиг на персонал, рестораните воведуваат повеќе слободни денови за работниците и го скратуваат менито и/или работното време.

Не недостасува побарувачка. Институтот Ifo неодамна дојде до заклучок дека туристичката индустрија во Германија е во пораст.

Барем во големите градови како Минхен, Берлин, Хамбург, Штутгарт и Дрезден – продажбата сега е значително подобра отколку во 2019 година.

Loading...