На Германија до 2030 година ќе ѝ недостасуаваат 180.000 работници: Ова е клучниот сектор!

Сподели со своите пријатели

На Германија ќе и недостигаат најмалку 180.000 вработени во секторот за медицинска нега до 2030 година, бидејќи се очекува бројот на граѓани на кои им е потребна туѓа грижа да се зголеми на повеќе од шест милиони, милион повеќе од очекуваното, според студијата за здравствено осигурување на Бармер претставена денеска. во Берлин.

Loading...

„Ако се земе предвид зголемениот број на луѓе на кои им е потребна туѓа грижа и веќе акутниот недостиг од старатели, можеме да кажеме дека Германија се движи кон драматична ситуација кога станува збор за медицинскиот сектор“, вели еден од здравствените работници на Бармер. директорите на осигурување Кристоф Штрауб.

До 2030 година околу шест милиони граѓани ќе зависат од туѓа грижа, што е за милион повеќе од досега пресметаната бројка, покажува студијата на здравственото осигурување на Бармер.

 

 

Трошоците за туѓа нега може да се зголемат од сегашните 49 на 59 милијарди евра годишно, наведува агенцијата Хина во извештај од Берлин.

Штрауб ја повика новата влада да преземе итни мерки за да ја направи медицинската професија поатрактивна и предложи „да се регрутираат што повеќе луѓе за образование во секторот за медицинска нега“.

Loading...

Тој го посочи и проблемот на многу негувателки кои ги напуштиле своите работни места за време на пандемијата.

Претседателот на пратеничкиот клуб на Партијата на левицата во Бундестагот Дитмар Барш предложи итна програма за враќање на негувателките во нивната професија.

Тој предложи „координирана акција на федерално ниво“ насочена кон враќање на поранешните негуватели да „се вратат во стариот сектор“.

Барш предложи на секој што ќе се реши на тој чекор да му се додели премија од 10.000 евра, што ќе биде ослободено од данок, пишува Хина.