На дно од океанот, илјадници километри од копното, откриени остатоци од древна шума

Сподели со своите пријатели

Остатоци од античка шума беа пронајдени на дното на океанот, илјадници милји од копното, каде истражувачите открија 19 милиони години стари дрвени остатоци во талог на дното на заливот на Бенгал.

Истражувачки тим предводен од Сара Фикинс, од Универзитетот во Јужна Калифорнија, го дупчи дното на околу три милји од површината, собирајќи талог на 800 метри под морското дно.

Loading...

Со анализирање на примерокот, научниците сфатиле дека овие дрвја завршиле во океанот милиони години пред да бидат заробени во почвата.

Во повеќето случаи, дрвјата растат во рамнина близу океанот, меѓутоа, еден слој потекнува од дрвја што пораснале високо на Хималаите, на околу три километри над нивото на морето.

Истражувачите велат дека дрвјата од античко дрво биле попречени од високиот упад на водата, веројатно поради пукање на природна брана создадена од глечери или лизгање на земјиштето.

Овие дрвја патувале илјадници километри, носени со циклон, монсун или вода од поплави, по што биле пуштени во делтата на Бенгал.

„Ова е прв доказ дека дрвјата можат да се транспортираат илјадници километри, од планините до длабокиот океан“, велат истражувачите.

Нивното откритие, исто така, фрла светлина на улогата на дрвјата во јаглеродниот циклус на Земјата – начинот на кој патувањето на јаглеродот од атмосферата на планетата и неговите организми и назад, објави Њусвик.

Јаглеродот складиран во растенијата се ослободува кога се јаде, исуши или изгорува. Со оглед на тоа што овие дрвја биле пренесени веднаш откако биле искинати – во моментот на смртта – тие не избледувале, туку, свежото дрво било заробено во талог од морското дно.

Новите откритија покажуваат дека количината на органски јаглерод заробени во континенталните маргини може да биде поголема отколку што се сметаше порано.

Loading...

– Брзото пренесување и погребувањето на дрвјата е многу ефикасен начин за сексекција на атмосферскиот C02 – велат научниците, додавајќи дека разбирањето на количината на јаглерод заробен како резултат на шумите што завршуваат во океанот е важно за разбирање на идните климатски промени.

Научниците во моментов работат на разбирање на циклусот на јаглерод, при што американските истражувачи ја започнаа програмата за опсерваторија на јаглерод дип (DCO) пред една деценија.

Неодамнешниот извештај од групата откри дека над површината на Земјата – во океаните, почвата и атмосферата – има помалку од еден процент од вкупниот јаглерод. Остатокот е заробен во кора, обвивката и јадрото на планетата.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *