На Балканот има 400 илјади следбеници на ИСИС – БиХ е лидер

Сподели со своите пријатели

На Балканот е створена голема база за поддршка на симпатизерите на Исламската држава во која, според некои проценки припаѓаат 400.000 луѓе – вели претеседателот на Компанијата за стратершки консалтинг и анализа на политичкиот ризик во југоисотлна Еврпа, Гордон Н. Бардош.

Loading...

Бардош укажива дека, деодека еден од најбруталните терористички движења во историјата шири пропаганда и гради сопствена инфраструктура, регистрирајќи нови припадници и планирајќи нови акции, меѓународните службеници се обидуваат да ја убедат јавноста дека најголемата закана на балканот претставува „датум ан некој празник или референдум на граѓаните“.

Тој наведува дека на балканот пред 50 години меѓу исламистичките екстремисти можеле да се најдат неколку стотици поединци околу Алија Изетбеговиќ, а денес во овој регион има неколку стотици илјади лушѓе кои го прифатиле идеолошкиот и политичкиот програм на Исламската Држава.

Со оглед на новите бројки, не е изненадувачки дека резултатите на одредени студии покажуваат дека по глава на жител најголем број на доброволци за Исламската држава и другите исламистички движења во Сирија и Ирак доаѓаат баш од просторите на БиХ, Косово и Албанија – наведува Бардош во авторскиот текст за „Политика“.

Тој додава дека радикалниот режим како што е Саудиска Арабија инвестира милијарди долари на балканот, финансирајќи исламистички медиуми и пропаганда, како и спонзорира локални клерики во блискоисточните училишта, каде се „усовршува најекстремната интерпретација на верата“.

Не е случајност што водачот на оваа движење од Неџад на Балканот до Нусрет Имамовиќ, Мухамер Порче и Билала Босниќ студирале во земјите како Египер, Јордан, Сирија и Саудиска Арабија – наведува Бардош.

Тој укажува дека јавното промовирање на идеологијата на оваа движење е да ја докажува опасната природа на феномените и какво влијание тие имаат на младите.

Така и Нусрет Имамовиќ и Билал Босниќ го оправдуваат и слават самоубиствените напади. Босниќ е познат по песната во која пее „со експлозивот на нашите гради ќе го отвориме патот за џихадот“. Под влијание на ваквите луѓе, се е почест феномен на самоубиствените напади кои до пред 20 години биле непознати на Балканот.

Тој предсетува на низа такви напади, нагласувајќи дека поголемиот дел од американските и европските службеници го игнорираат движењето веќе 25 години.

Бардош наведува како пример, дека по нападот на американската амбасада во Сараево во 2011 година, вискоиот претставник во БиХ, балентин Инцко рекол дека „вахабиите во БиХ не се закана за Европа“.

Зборувајќи за Балканот како расадник на борците за Исламската држава, тој потсети дека во јануари оваа година ветеранот на босанскиот џихад, Насер бин Али ал Анси, инаку водач на Ал Каеда, презема одговорност за нападот на редакцијата на списанието „Шари ебдо“ во Париз.

Loading...


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.