Можат ли стапчињата за чистење уши да бидат опасни? (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Ако мислевте дека со стапчињата за чистење уши можете навистина да ги исчистите, тогаш се лажете.

Стапчињата можат да бидат екстремно опасни, па лекраите советуваат целосно да бидат исфрлени од употреба.

Loading...

Имено, со користњето на стапчињата, церуменот од ушите (жолта, смолеста смеса) се повеќе ја туркате кон слушните канали, што може да доведе до оштетување на ушното тапанче, а со тоа и на самиот слух.

Секако, ова не значи дека хигиената на ушите не треба да постои, туку дека треба да се применува на друг начин.

Оториноларинголозите советуваат дека со врвот на памучен пешкир само благо ќе ја избришете ушната школка, а пешкирот исто како и стапчињата да не се турка во увото.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *