Москва: Американците крадат жито и нафта во Сирија

Сподели со своите пријатели

САД и нивните сојузници продолжуваат да крадат нафта и жито во североисточна и јужна Сирија, соопшти руското Министерство за надворешни работи.

Loading...

„САД и ЕУ продолжуваат да ја задушуваат сириската економија со одржување нелегални еднострани санкции“, велат Русите.

Забранети стоки за „двојна употреба“ беа градежни материјали и генератори, лекови и медицинска опрема, како и бебешка опрема и паста за заби.

Освен тоа, САД и нивните сојузници, кои илегално ја окупираа сириската територија, се занимаваат со „кражба и шверц на нафта и жито“, се вели во соопштението.

Како што се посочува во соопштението на руското Министерство, „Сиријците сè уште не ја добиваат потребната помош од ОН бидејќи милитантите го спречуваат пристапот на Дамаск до некои региони во Сирија, а хуманитарната помош е попречена поради „хроничен недостиг на финансии“ бидејќи, и покрај „Гласните изјави“ западните донатори „не ги исполнуваат своите обврски. ”

Руското Министерство за надворешни работи соопшти дека пред неколку години ОН почнале да подготвуваат посебен извештај за влијанието на санкциите врз меѓународната хуманитарна работа во Сирија, но извештајот никогаш не бил објавен.