Мобилните ќе мора да имаат универзални полначи

Сподели со своите пријатели

Од есента 2024 година, на потрошувачите од ЕУ повеќе нема да им треба различен уред и кабел за полнење на своите мобилни уреди секогаш кога ќе купат нов, и ќе можат да користат еден полнач за сите нивни преносни електронски уреди со мала и средна големина.

Loading...

Ова законско решение денеска се усвојува во Европскиот парламент, по неколкугодишни преговори меѓу Парламентот и земјите членки на Унијата.

Како што вели ЕП, овој закон е дел од пошироките напори на Унијата да ги направи производите поодржливи, да го намали е-отпадот и да им го олесни животот на потрошувачите.

Потрошувачите ќе треба да чекаат уште две години за спроведување на законот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Јапонски милијардер избра кого ќе понесе со себе на патување до Месечината

Мобилните телефони, таблетите, е-читачите, слушалките, дигиталните камери, тастатурите, слушалките, преносливите конзоли за видео игри и преносните звучници што може да се полнат преку жичен кабел ќе треба да бидат опремени со USB-C порт, без оглед на тоа кој произведува нив.

Лаптопите исто така ќе треба да се прилагодат на овие барања во рок од 40 месеци од стапувањето на сила на прописите.

Брзината на полнење се совпаѓа и со уредите што поддржуваат брзо полнење.

Заедничкото поврзување не важи ниту за електричните четки за заби, ниту за машините за бричење, а причината е техничка некомпатибилност.

Loading...

Ова ќе доведе до поголема повторна употреба на полначите и ќе донесе заштеда од 250 милиони евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Село на лото милионери: Мештани се здружиле и освоиле 143 милиони евра

Се проценува дека фрлените и неискористените полначи претставуваат околу 11.000 тони електронски отпад годишно.

Новинарот на ЕП, Алекс Агиус Салиба, социјалистички пратеник од Малта, вели дека оваа одлука ќе го „поедностави животот на европските граѓани“ и потсетува дека пред 12 или 13 години имало 33 типа полначи, само за паметни телефони.

„Денес универзалниот полнач станува реалност во Европа. Потрошувачите повеќе нема да треба да купуваат полнач со секој нов мобилен уред“, вели Салиба.