Мобилна библиотека на осудените лица од Кшање поставена пред кумановскиот Центар за култура

Сподели со своите пријатели

Осудените лица од затворот Кшање изработија мобилна библиотека што денеска беше поставена пред платото на Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово. Читателите ќе можат да земат, но и да остават книга.

Loading...

– Станува збор за мала инсталација од дрво со околу 80 книги што им се на располагање на потенцијалните читатели на поминување. Одлучивме во рамки на проектот за ресоцијализација со осудените да се направи ваква библиотека „Little free library“ што веќе функционира во осумдесетина држави во светот, изјави директорот на кумановскиот затвор, Марјан Спасовски.

Дел од книгите на македонски, албански и англиски јазик се и донација на кумановската библиотека „Тане Георгиевски“.

Претходно, осудените лица од казнено-поправаната установа изработија и дрвени куќички за птици што се донирани на повеќе установи.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *