Младите во оваа држава ќе добиваат бесплатни кондоми

Сподели со своите пријатели

Аптеките во Франција ќе обезбедуваат бесплатни кондоми за луѓе на возраст меѓу 18 и 25 години, објави во четвртокот претседателот Емануел Макрон, според извештајот на францускиот дневен весник Либерасион.

Loading...

Според извештајот, Макрон го нарече потегот „мала контрацептивна револуција“ на настан за здравјето на младите.

Иницијативата ќе започне на 1 јануари, рече Макрон.

Други контрацептиви, како што се апчиња за контрацепција или контрацептивни намотки се бесплатни за помлади од 25 години во Франција веќе речиси една година.

Претходно, само девојчињата помлади од 18 години имаа право на бесплатен рецепт за таблети.

Макрон ја истакна неопходноста од решавање на прашањето за сексуалното здравје на младите, особено важноста на вакцинацијата против инфекции со хуман папилома вирус кај тинејџерите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бразилец ја лажирал својата смрт за да види кој ќе дојде на неговиот погреб

Францускиот претседател не го исклучи воведувањето задолжителна вакцинација, се наведува во извештајот.

Хуманиот папиломавирус или ХПВ може да предизвика рак на грлото на матката и се пренесува преку сексуален контакт.

Loading...

Тоа е најчеста вирусна инфекција на репродуктивниот тракт, покажуваат податоците на Светската здравствена организација.