Младите кумановци дискутираа за Националната стратегија за млади (фото+видео)

Сподели со своите пријатели

Претставници на младиснките организации, како и УНДП и Агенцијата за млади и спорт денеска во кружната сала на поранешен Комитет, дискутираа за Националната стратегија за млади, заедно со претставници на кумановските членови во нивните организации.

Loading...

DSC_0007

Националната стратегија за млади ја формира Агенцијата за млади и спорт, првин креирана во 2004 година, а со оглед на измените на општествените состојби сега ќе се креира нов документ за 2015/2016 година, а вакви дискусии ќе се реализираат низ целата држава.

DSC_0008

Со оваа дискусија завршуваме со дискусиите на локално ниво, и веќе на 10-ти ќе се одржи првата Национална дискусија во Скопје – вели Зорица Стаменковска од Агенцијата за млади и спорт на Република Македонија.

Станува збор за стратегија креирана од млади лица, а се однесува на младинското иформирање, локалната работа на младите, вработувањето и подршка при развој на сопствен бизнис, култура, спорт и сл.

Младите никогаш не се доволно запознаени со она што се случува. Ние работиме од февруари па се до денес и досега имаме вклучено повеќе од 400 или 500 млади лица – вели Дејан Докузовски од Програмата за развој на Обединетите Нации.

Досега се изработени над 40 вакви работилници, а се очекува проектот да продолжи и во иднина.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.