Мистериозниот тестамент на принцот Филип: Најмалку 90 години, содржината на истиот ќе остане тајна

Сподели со своите пријатели

Принцот Филип, сопругот на британската кралица Елизабета, почина во април оваа година на 99 -годишна возраст, но неговиот тестамент ќе остане тајна речиси следниот век. Тестаментот на војводата од Единбург ќе остане тајна најмалку 90 години со цел да се заштити достоинството и положбата на кралицата.

Loading...

Судот одлучи така, според традицијата која траеше повеќе од еден век, бидејќи по смртта на член на кралското семејство, од судовите се бара да ги запечатат нивните тестаменти.

Според Би -Би -Си, тоа значи дека по 90 години ќе се одржи приватен процес на кој ќе се одлучи дали тестаментот може да се запечати.

 

 

Сослушувањето по барањето за запечатување на тестаментот во јули, исто така, приватно го одржа судијата сер Ендрју МекФарлејн.

Тој ги слушна аргументите на адвокатите што го претставуваат имотот на војводата и државниот обвинител, главниот правен советник на владата, и ја објави својата пресуда.

Loading...

Сер Ендрју рече дека како претседател на Одделот за семејство на Високиот суд, тој е чувар на сефот, во кој има повеќе од 30 пликови, од кои секој содржи запечатен тестамент на починатиот член на кралското семејство.

Иако поминаа речиси шест месеци откако почина принцот Филип во замокот Виндзор, малку се знае за тоа кој ќе го наследи неговото богатство. Единствената гласина е дека коњите ќе ги наследи неговата внука Лејди Луиз.

 

 

Луиз (17), наводно, покрај животните ќе го наследи и превозот на Филип, бидејќи сакала да вози со нејзиниот дедо во неа.

Покрај тоа, малку и е познато на јавноста за она што Филип го поседуваше, како и за тоа што секој може да наследи. МекЛур претходно изјави дека верува дека целиот имот што Филип го оставил од себе најверојатно ќе го наследи кралицата, со која војводата беше во брак 73 години.

– Најчесто тоа се прави на тој начин, сопружниците наследуваат. Во тој случај ниту тие не се обврзани да плаќаат даноци – рече тој.

Loading...

 

 

Да потсетиме, принцот Филип беше погребан на 17 април, а неговите најблиски го испратија на вечен одмор.

Погребот на војводата од Единбург, меѓу другото, ќе остане запаметен и по тоа што се одржа под „негова лична режија“. Покојниот принц не сакаше „помпа“ и државен погреб. Затоа, тој имаше церемонијален погреб, исто како што сакаше.

Кралицата се врати на своите должности по погребот.

 

Loading...