Минатата година најтопла во британската историја

Сподели со своите пријатели

2022 година во Велика Британија била најтоплата година, потврди денеска Националната метеоролошка служба, велејќи дека климатските промени предизвикани од човекот значат дека она што вообичаено се случува еднаш во 500 години, веројатно ќе се случува на секои три или четири години.

Loading...

Метеоролошката канцеларија објави дека просечната годишна температура била 10,03 степени целзиусови, првпат над 10 степени и највисока во записите кои датираат од 1884 година.

Просекот во 2022 година бил за 0,89 степени целзиусови повисок од просекот од 1991 до 2020 година и 0,15 степени над претходната најтопла година, 2014 година.

„Резултатите покажаа дека 10 степени целзиусови во природна клима ќе има околу еднаш на 500 години, додека во нашата сегашна клима може да биде дури еднаш на секои три до четири години“, рече научникот од Мет Офис Никос Кристидис, коментирајќи ја студијата. што ја споредува сегашната клима со онаа без историски човечки влијанија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Австрија протерuva четворица руски дипломати

Рекордно високи зимски температури

Наодите од Met Office, кои ги потврдија привремените резултати објавени на крајот на декември, доаѓаат кога рекордно високите зимски температури погодија делови од Европа на почетокот на новата година, што ги поттикна активистите да повикаат на побрза акција против климатските промени.

Климатските модели на Met Office проектираа дека според она што тие го нарекоа сценарио за средни емисии, просечните британски температури над 10 степени може да се појават речиси секоја година до крајот на векот.

Во јули, Британија го забележа најтоплиот ден досега, со температури над 40 степени. За прв пат од 2018 година, во делови од Англија е прогласена суша. Од 1884 година, сите 10 најтопли години се случиле по 2003 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ледена снежна бура парализираше големи делови од Америка: Починаа шест лица

Дури и со климатските промени, не очекуваме секоја година да биде најтоплата досега

„Дури и со влијанието на климатските промени, не очекуваме дека секоја година ќе биде најтоплата досега“, рече Марк Мекарти, шеф на Националниот центар за климатски информации при Метеоролошката канцеларија.

Loading...

„Природната варијабилност на климата во Велика Британија значи дека секогаш ќе има некои варијации од година во година, но гледајќи ги долгорочните трендови, лесно е да се препознае влијанието на климатските промени со текот на времето“.