Место на кое одат само најхрабрите (фото)

Сподели со своите пријатели

Една од највозбудливите планинарски рути во светот и жебата на сите зависници од адреналин се наоѓа во американскиот Национален парк Зион, а станува збор за стазата „Angels Landing“.

Оваа стаза е гордост на Националниот парк, а оди со многу тесна, висока карпа која се издига над кањонот. Највисокиот врв е на 1.763 метри.

 

Loading...

 

Последниот километар од стразата преминува преку многут есен камен гребен за тшо е потребна потпора, а поставени се ланци за кои морате да се држите. Не е дозволено стоење на работ или качување по дождливо време или за време на силните ветришта. Така да оваа стаза не привлекува премногу капачи.

Сепак, погледот од неа е многу импресивен. Веќе пре дкрајот на стазата од кањонот Зион се гледа во два семра. Интересна приказна го следи и името на стазата. Додека го истражувале кањонот од почетокот на 20 век, четворица Американци погледнале кон монолитот и коментирале како само ангелот тука може да се спушти. Така и оваа карпа го добила името.

 

 

Оваа стаза долга 8 километри можете да ја препешачите за пет часа. Успонот го олеснува добро одржуваната стаза. Управителите на паркот препорачуваат планинарењето да се започне наутро, а доколку се крене доцна попладне, треба да се внимава од патеката да се спуштите пред мракот.

Најдобро е да пешачите од пролет до есен, иако е можно и во текот на сувите зими.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.