Медведев се огласи за падот на дронот: Американците целосно полудеа!

Сподели со своите пријатели

Поранешниот руски претседател и актуелен број два во рускиот Совет за безбедност Дмитриј Медведев на Телеграм објави за падот на американскиот дрон.

Loading...

„За американскиот дрон. Кратки заклучоци: не постои меѓународна конвенција на оваа тема. Чикашката конвенција од 1944 година и другите меѓународни документи не ги регулираат овие прашања. Патем, ќе ве потсетам дека Американците го уништија Договорот за отворено небо, кој даде право на воени инспекции“, напиша Медведев.

Тој додава дека сѐ уште се формира домашната легислатива.

„Сепак, воздушните кодови ги користат термините „забранети зони“ и „ограничени зони“. Затоа, во согласност со чл. 15 од Граѓанскиот законик, се определуваат забранети зони, опасни зони (подрачја на полигони, минирање и сл.), ограничени зони за летови на авиони и други елементи на структурата на воздушниот простор што се воспоставени за вршење на активности во воздушниот простор. Тоа го прави владата. Дроновите исто така мора да ги почитуваат овие правила. Особено во периодот на воените дејствија, што им е познато на сите корисници на воздушниот простор. Згора на тоа, понекогаш е тешко да се поправи моментот кога авион или беспилотно летало влегува во територијалното море. А тоа е дел од нашата територија на која се протега нашиот суверенитет“, изјави Медведев.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Најмалку 23 лица се повредени во делот на Херсонската област под руска контрола

„Едноставно кажано, Американците целосно полудеа“, рече тој, додавајќи дека сепак треба да се одржуваат воените контакти со нив, особено по изјавите на сенаторот Греам, кој рече дека е неопходно да се соборат руските авиони.

„Инаку, со такви суштества понекогаш се случуваат авионски несреќи.