Медведев: Руското производство достојно ги замени странските компании

Сподели со своите пријатели

Кога странскиот бизнис ја напушти Русија, претрпе големи загуби и ја загуби својата репутација, а руските претприемачи докажаа дека можат да се справат со овој проблем и да го заменат производството со заминување на странци, вели заменик-претседателот на Советот за безбедност на Русија Дмитриј Медведев.

Loading...

„Живееме во тешки времиња. Од почетокот на Специјалните воени операции ни организираа технолошка блокада. Неколку големи странски компании се повлекоа од нашиот пазар, правејќи загуби и губејќи го својот углед. Се надеваме дека нашите домашни структури наскоро ќе го заземат своето место. Во изминатата година и пол докажаа дека можат да решат многу проблеми“, објаснува Медведев, говорејќи на состанокот на Управниот одбор.

Западните земји се обидоа и се обидуваат долгорочно да ја блокираат Русија во областа на науката, но ни тие не успеваат, додава Медведев.

И покрај притисокот од санкциите, Русија успеа да спречи масовен егзодус на научници.

Русија во голема мера успеа да го ослаби влијанието на санкциите и да го продолжи нејзиниот развој, заклучува поранешниот претседател на земјата, пренесува РТ Балкан.