Мажот и плаќал секојдневно за да биде мајка и домаќинка: А потоа животот и се претворил во пекол!

Сподели со своите пријатели

Мелиса Петро и нејзиниот сопруг биле еднакви партнери.

Loading...

И двајцата работеле со полно работно време, тој како консултант во дигитална компанија, таа како хонорарен писател. Тие придонесувале подеднакво за буџетот на домаќинството и подеднакво ги делеле домашните работи.

Потоа Мелиса останала бремена.

После породувањето, за неа била тешка одлука – дали ќе се врати со полно работно време и ќе ангажира некого да се грижи за бебето или ќе ја одгледа сама и ќе го намали темпото на работа во Њујорк.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melissa Petro (@melissa.petro)

 

Loading...

Дошла до идеја дека нејзиниот сопруг всушност ќе биде нејзин работодавец и ќе и дава пари, наместо да троши пари на дадилки. Пресметала колку часови неделно работи, тоа го помножила со час и потоа го поделила на половина и на тој начин дошла до платата што нејзиниот сопруг кој е должен да и ја дава.

„Пред да станам мајка, мојот сопруг и јас имавме еднакво партнерство. Двајцата работевме со полно работно време, тој беше консултант за дигитални медиуми, а јас бев хонорарен автор. Придонесовме подеднакво за буџетот на домаќинството и се поделивме на половина и домашни работи “, ја започна својата признание Мелиса за едно американско списание.

Сепак, ваквиот амбиент паднал во вода кога останала бремена, а потоа се породила.

„Ментално и психички бев истоштена, доев постојано и бев преполна со обврски во нашата куќа. Немав волја што ја имав претходно. Факт беше дека и покрај тоа што бев успешна во мојата работа, не заработував доволно за да бидам способна да платам на некого да се грижи за моето дете во текот на целата година “, објасни таа.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melissa Petro (@melissa.petro)

 

Loading...

Но, наместо да започне да работи со полно работно време повторно, оваа мајка одлучила да му понуди на својот сопруг необичен предлог. Имено, таа решила да ги преземе сите обврски, и да не плаќа ниту дадилка ниту градинка, но нејзиниот сопруг бил должен да и плаќа 15 долари на час.

Се испоставило дека ова не е добра одлука, од повеќе причини – Мелиса сфатила дека има премногу работа, но исто така наивно верувала дека сложеното прашање на еднаквост во врската нема да се промени.

Исто така, прашањето за трошоците сè уште бил под знак прашалник – нејзините месечни примања биле дури 1.200 долари помалку од потребните и секогаш пропуштала трошоци како подароци за пријатели, одење на кафе и салон за убавина.

„На почетокот, го видов фактот дека тој ми дава пари како плус, не морав целосно да се откажам од кариерата – мислев дека ќе можам да пишувам додека моето дете спиеше. Сега мислам дека треба да му наплатам повеќе “, рече таа.

„Никогаш порано не сум била мајка и преценив што ќе можам да постигнам за еден ден. Откако го нахранив детето, сменив пелени, измив облека и собрав облека, немав време ниту да се истуширам, нека сам направи нешто “.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melissa Petro (@melissa.petro)

Loading...

 

Работите станаа уште полоши кога нејзиниот сопруг престанал да и помага во чистење на куќата. После една година во улога на домаќинка, Мелиса сфатила дека повеќе нема сила да го стори тоа – работела 24 часа на ден и никогаш немала време или доволно пари за себе.

На крајот, оваа дама дошла до заклучок дека нејзиното задоволство ќе исчезнало ако сопругот и даде повеќе пари и дека тие имаат појасно дефинирани обврски и одговорности.

„После една година, стигнав до точката на вриење. Знаев дека нешто мора да се промени кога сфатив дека лежам во када целосно облечена, дека го изгубив телефонот (повторно) и дека случајно го избришав она што го работев цело попладне, пред мојот син да се разбуди од дремка “, истакна таа.

 

 

Loading...

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melissa Petro (@melissa.petro)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *