Маж казнет поради прдеж врз полицаец, тврди дека тоа е начин на слободно изразување!

Сподели со своите пријатели

22-годишниот Австриец, кој се најде на насловните страници во јуни минатата година, откако беше казнет со 500 евра за прдеж на полицаец, тврдел пред судот дека неговиот прдеж е всушност слобода на изразување, објави австрискиот весник „Дер Стандард“ минатата недела.

Loading...

Во одлуката објавена од административниот суд во Виена, судот дава некои многу потребни детали во врска со наводните настани што се случиле на тој кобен ден, што значи дека ние како читатели можеме да ги разгледаме фактите и да донесеме свои заклучоци за тоа .

 

 

Маките започнале на 5 јуни 2020 година, кога човек – по име „Г. АБ “во документот – тој се дружел со пријателите во неименуван парк кога група полицајци им пришле при рутинска проверка на идентитетот.

Тогаш работите се искомплицирале.

„Кога цревата му станале нервозни, момчето седело во паркот со неговите пријатели“, се наведува во документот. „Потоа го кренал задникот и се напнал малку пред да дозволи цревниот гас да излезе од него.

Loading...

„Пријателите на жалителот се смееле на прдежот, а сведокот Ф се пошегувал“, продолжува документот.

На суд, човекот тврдел дека прдежот не излегол од него намерно и дека, дури и да бил намерен, сепак ќе падне под неговото основно право на слобода на изразување.

 

 

За жал, судијата не го прифатил неговиот аргумент.

Во детална правна проценка дали прдењето е навистина заштитена форма на изразување, судијата тврди дека прдењето и подригнувањето може да предизвикаат „социјална несоодветност“, но не содржат „комуникативна содржина“, па дури и да се случи, сепак ќе се смета за форма на изразување што ги надминува границите на пристојност.

Судијата, сепак, покажа мало сочувство кон човекот, намалувајќи ја неговата парична казна од 500 евра на 100 евра, наведувајќи ја неговата финансиска состојба и фактот дека тој немал кривични досиеја.

Loading...

Сепак, разговарајќи со локалниот виенски весник Куриер, Матеј Зенц, адвокатот на човекот, јасно рече дека ова е ридот на кој неговиот клиент е подготвен да умре и дека ќе се жали на одлуката до уставниот суд на земјата.

„За нас е принципиелно“, рече Зенц, „бидејќи е срамота да се казнува за прдеж“.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *