МАТРИКС е пoблиску до нас! Мајкрософт претстави платформа што може да го замени ZOOM (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Во текот на изминатата година, физичките конференции ги заменија виртуелните, а Zoom и другите платформи за видео повици станаа составен дел од работниот живот на многу луѓе. Сепак, „Мајкрософт“ објави дека работи на нова платформа за мешана реалност која ќе им овозможи на корисниците да присуствуваат на состаноци и настани со тоа што ќе се појават како холограм во реално опкружување.

Loading...

На годишната конференција на Microsoft Ignite, извршната директорка на Microsoft, Сатија Надела, објави платформа за комуникација со елементи на виртуелна и проширена реалност. Ја примени новата технологија во пракса на самиот настан. Учесниците на конференцијата излегоа од удобноста на своите дневни соби и домашни канцеларии како холографски аватари.

Според „Мајкрософт“, платформата Меш „им овозможува на луѓето на различни физички локации да се поврзат со споделени холографски искуства на различни типови уреди“. Со оваа платформа, наместо да гледате низ мал прозорец, ќе ставите очила за виртуелна реалност и ќе комуницирате со вашите аватари.

 

 

На конференцијата во холографска форма присуствуваше и техничарот на Мајкрософт, Алек Кипман, кој додаде дека корисниците ќе се чувствуваат дека се на исто место благодарение на новата платформа.

Мешаната или хибридна реалност го поврзува реалниот, физички свет со дигиталниот, каде што предметите истовремено комуницираат едни со други. „Можете навистина да се чувствувате како да сте на исто место со некој што споделува содржина или може да се телепортирате од различни уреди за мешана реалност и да бидете со луѓе дури и кога не сте физички заедно“, рече Кипман. Бидејќи технологијата е сè уште во почетна фаза, луѓето ќе се појават како аватари, но како што се развива платформата, платформата ќе им овозможи да ја земат формата на нивната „вистинска, најреална верзија“.

Loading...

Покрај тоа што работи за „Мајкрософт“, „Мајкрософт“ смета дека платформата Меш е идеална за безбедни дружења со семејството или пријателите, како што се концерти или барови. Платформата сеуште е подесена за очилата HoloLens 2, но работи и со класични VR очила.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *